Kaarisillan joulunäyttely
29.11.2023 - 7.1.2024

Antero Laine: Lumipyry, 73 x 92 cm, akryyli kankaalle, 2018

Joulu 2023 on monella tapaa hämmentävän erilainen edeltäjiinsä verrattuna. Perinteinen joulunäyttelymme koostuu tällä kertaa kokoelmiemme harvemmin nähdyistä helmistä sekä aivan uusista teoksista. Toivomme näyttelymme tuovan lämpöä ja valoa pimeneviin talvipäiviin.

Näyttely on avoinna 29.11. alkaen. Joulumyyjäiset aukeavat näyttelyn yhteyteen tiistaina 5.12. Myynnissä on Kaarisillassa valmistettua keramiikkaa, joulukoristeita sekä taidekäsitöitä. Lämpimästi tervetuloa!


Saaren kartanon residenssitaiteilijat 2.11. - 26.11.2023

Miia Ruohonen: Saaren kartanon ulkovaja, huopakynä, 2022

Kartanolta aukeaa laaja pihapiiri talleineen, riihineen, tupineen ja saunoineen. Keväisellä pellolla, historiallisten raunioiden vieressä kirmaavat kesälaitumille lehmät. Lintutornin huipulla laulamme muuttolintujen kieltä ja mietimme miltä tuntuisi lentää.

Näissä inspiroivissa Koneen Säätiön Saaren kartanon residenssin maisemissa Mynämäellä saimme viettää kaksi viikkoa toukokuussa 2022. Kaukana kotoa, mutta kotiutuen ja hitsautuen meiksi, omaksi heimoksemme, jonka luovuus sai pulputa vapaana, uutta tunnustellen.

Nyt Art Kaarisillassa avautuva näyttely on läpileikkaus residenssin inspiroimasta taiteesta. Mukana on keramiikkaa, piirroksia, maalauksia ja videoteos.

Residenssin taiteilijat:

Kaarisilta ry, Lahti

Pinja Sydänmaa

Miika Kurki

Oona Peltola

Venla Hämäläinen

Taidekeskus Into, Turku

Viljo Pertola

Miia Ruohonen

Näyttelyssä mukana myös residenssissä olleet kuvataiteilijat

Liinu Laurila ja Unski ImmonenKASVOKKAAT
Kaarisillan Taidestudio
4.10. - 29.10.2023

Paul Gustafsson: Batman, 2023, keramiikka

Kasvokkaat on Kaarisillan Taidestudiossa työskentelevien taiteilijoiden näyttely. Taidestudion taiteilijat tekevät taidetta monipuolisesti eri tekniikoilla. Tämä näyttely on koottu heidän keramiikkateoksistaan. Saven avulla he ovat päässeet toteuttamaan itseään kolmiulotteisesti.


Suurin osa teoksista on uusia tai muutaman vuoden sisällä valmistuneita.
Teokset ovat keraamisia veistoksia, jotka käsittelevät ihmisyyttä, kavereita, omakuvia tai vaikka unelmia, joiden kuvantaminen toteutuu Lego-ukkojen ja supersankareiden kautta.
Rohkeasti värikkäiksi lasitetut ja taidokkaasti toteutetut ilmeikkäät teokset tuovat katsojalle voimakkaan Vau-efektin.

Ajatuksia taiteilijoilta:
- Tykkään savitöistä, veistämisestä ja maalaamisesta.
- Tykkään keramiikasta, eläimet, astiat ja ihmishahmot.
- Tykkään tehdä taidetta omannäköisesti.
- Taide on lajini, tykkään synnyttää taidetta ajatuksista ja tunteista.
- Minä tykkään taiteesta, värikkäistä mielikuvitusfantasioista.
- Taide on ajatuksien avaamista.
- Taide lähtee sydämestä.


Näyttely on avoinna ti-pe 10–17, la-su 12–16.
Tervetuloa näyttelyyn!

Lisätietoja:

Kaarisillan Taidestudio: https://kaarisilta-studio.fi/

Kaarisilta: https://www.kaarisilta.fi/

Pinja Sydänmaa: Elvis, 2022, keramiikka


TARJA MALINEN
Peace
13.9.-1.10.2023

Tarja Malinen: Osa teoksesta Forever Young - Yksin yhdessä, keramiikka, 2020-21

Galleria Art Kaarisillan Peace-näyttelyssä on esillä installaatioteokseni Forever Young – Yksin yhdessä 2020–2021, keramiikka. Teokseni käsittelee viime vuosien tapahtumia, jotka ovat koitelleet etenkin nuoria aikuisia maailman laajuisesti. Teokseni oli esillä ensimmäisen kerran Mäntän kuvataideviikoilla 2021. Kuvasin teoksessani silloin nuorten aikuisten korona-ajan yksinäisyyttä. Seuraavana vuonna alkoi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, teokseeni ilmestyi rauhanlintuja. Yleisö voi istua teosteni vierelle ja niitä voi varovasti koskettaa.

Näyttelyssäni on mukana myös pieni otos uudesta tulevasta teossarjastani Memories. Siinä on valokuvia keraamisista lapsiveistoksistani, jotka kuuluvat Yhdessä-teokseeni. Osa niistä on muotokuvia omista lapsistani tai lapsenlapsistani. Veistokset ovat tulleet minulle rakkaiksi, joten niistä luopuminen on joskus vaikeaa. Olen kuvannut niitä muotokuviksi, muistoksi menneestä ajasta niiden kanssa. Valokuvat on tulostettu puulevylle.

Olen joensuulainen kuvanveistäjä. Teen keraamisia veistoksia maailman lapsista, nuorista ja nuorista aikuisista. Rakennan niistä erilaisia installaatioita, joissa veistokseni viestivät hiljaista rauhansanomaa. Teoksiani on ollut esillä näyttelyissä kotimaan lisäksi Pohjoismaissa ja Venäjällä. Julkisia teoksiani löytyy Turun T-sairaalasta ja Psykiatria-talosta Joensuusta. Teoksiani on myös Joensuun taidemuseo Onnin, Kuopion taidemuseon, Jyväskylän kaupungin ja Gösta Serlachius säätiön kokoelmissa. Muotokuviani on ollut mukana useita kertoja Portrait Now! -näyttelyssä, Tanskassa. Olen ollut kaksi kertaa mukana Art Kaarisillassa järjestetyssä Koskettavin veistos -näyttelyssä. Minulla oli myös v. 2017 yksityisnäyttely, Jotakin koskettavaa, jossa yleisö sai kosketella teoksiani.

Tarja Malinen

Taiteilijasivut:

Tarja Malinen: Forever Young - Yksin yhdessä, keramiikka installaatio, 2020-21


Abilis-säätiö & Jussi Hellsten:
Haaveita
23.8.-10.9.2023

Jussi Hellsten on palkintoja voittanut valokuvaaja ja ohjaaja, joka vietti toukokuun alussa noin kaksi viikkoa Abilis-säätiön vapaaehtoisena dokumentoiden vammaisten ihmisten elämää Abiliksen ohjelmamaissa Etiopiassa ja Mosambikissa.

Yhteistyönä toteutettu valokuvanäyttely ”Haaveita” on esillä Galleria Art Kaarisillassa 23.8.-10.9.23.

Näyttely kertoo globaalin etelän vammaisten ihmisten toiveista ja haaveista.

”Tämä valokuvanäyttely on heistä, ei minusta."

"Vammaisten ihmisten asema globaalissa etelässä on äärimmäisen haastava. Monet ovat kokeneet syrjintää, heitteillejättöä ja väkivaltaa. Valtiollisilta tahoilta voi olla vaikeaa tai joissain tapauksissa mahdotonta saada tietoa omista oikeuksista.”

Näyttelyn teokset ovat myynnissä. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Abilis-säätiöön tai Galleria Art Kaarisillan henkilökuntaan. Tuotto käytetään kokonaisuudessaan globaalin etelän vammaisten ihmisten tukemiseksi.

Tila on esteetön.

Tervetuloa!

"Isona minusta tulee lääkäri, että voin auttaa muita apua tarvitsevia."

Monissa Abilis-säätiön ohjelmamaissa vammaisten ihmisten asema on heikko, eikä vammaisia ihmisiä nähdä samalla tavalla yhteiskunnan täysimääräisinä jäseninä. On valitettavan tyypillistä, että vammaisen lapsen synnyttyä vanhemmilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia huolehtia hänestä. Down-tyttö Bethelhemin perhe on kuitenkin kyennyt pitämään tiiviisti yhtä. Perheen keskinäisestä kanssakäymisestä huokuu läheisyys, lämpö ja huolenpito. Kysyttäessä Bethelhemin tulevaisuuden toiveista hän kertoi haluavansa kouluttautua lääkäriksi voidakseen auttaa muita ihmisiä. Haave tuli tytön vanhemmille yllätyksenä ja sai heidät syvästi liikuttumaan.

Addis Abeba, Etiopia, 2023

Kuva: Jussi Hellsten

Makea vesi on ihmisille elinehto

Makean veden osuus maapallon vedestä on vain 2,5 prosenttia. Monissa Abilis-säätiön ohjelmamaissa puhtaan veden saatavuus on paikoitellen huono. llmastonmuutoksen, väestönkasvun ja maatalouden laajenemisen myötä se heikkenee entisestään. Puhtaan veden puutteella on monenlaisia vaikutuksia ihmisen terveyteen ja ravinnon saantiin, talouden kehitykseen, köyhyyteen ja muuttoliikkeisiin. Pahimmillaan kilpailu vesivaroista voi johtaa konflikteihin. Hauraimmassa asemassa olevat, kuten iäkkäät, sairaat ja vammaiset ihmiset, sairastuvat likaisesta vedestä herkimmin, usein kohtalokkain seurauksin.

Maputo, Mosambik, 2023

Kuva: Jussi Hellsten


JATKOT
3.8. - 20.8.2023

Mikael Valjakka: Villisiat, 2023, akryyli, 90 x 110 cm

Kaarisilta Biennale 2023 päättyi 30.7.2023. Art Kaarisilta -gallerian JATKOT-näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua valikoimaan Erstan kartanossa ja Lahden Malva-museon valoparvella esillä olleisiin Kaarisilta Biennalen teoksiin.


Näyttelyn taiteilijat ovat Sari Koivunen, Hanna Nieminen, Raija Raitio, Eila Sikanen, Pinja Sydänmaa, Mikael Valjakka ja Matias Waris. Taiteilijat työskentelevät Kaarisillan taidestudiossa. Heiltä on esillä maalauksia ja keramiikkaa.

Lämpimästi tervetuloa Jatkoille!

Raija Raitio: Yrttitarha, 2022, akryyli, 100 x 100 cm


Kaarisilta Biennale 2023
17.6.-30.7.2023

Kansainvälinen Kaarisilta Biennale -taidetapahtuma järjestetään kesällä 2023 Erstan kartanomiljöössä Lahden Villähteellä ja Galleria Art Kaarisillassa Helsingin keskustassa. Kaarisilta Biennale toteutetaan nyt kuudennen kerran. Kaarisilta Biennalen ohjelmistossa on laaja kuvataidenäyttely sekä konsertteja - tapahtuman teemana on rakkaus. Kaarisilta Biennalen yhteistyökumppanina toimii Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, jossa on myös näyttelyteoksia esillä. Kaarisilta Biennale 2023 -tapahtuman suojelijana toimii Li Andersson.

Näyttely on avoinna 17.6.-30.7.2023. Kaarisilta Biennalen päänäyttely Erstan kartanossa on avoinna ti-su klo 12–18. Galleria Art Kaarisilta Helsingissä on avoinna ti-pe klo 10-17, la-su klo 12-16. Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on avoinna ti klo 10-18, ke klo 10-21, to-su klo 10-18.

Kaarisilta Biennale -näyttelyt ovat olleet hyvin laaja-alaisia niin aiheiltaan kuin runsaan taiteilijamäärän kautta, niin tälläkin kertaa. Kaarisilta Biennale on kaikille taiteilijoille avoin, jurytetty kuvataidenäyttely. Näyttelyn juryyn kuuluvat juryn puheenjohtaja, kuvataiteilija Arto Määttä, Lahden museoiden johtaja Tuulia Tuomi sekä kuvataiteilija Aamu Paarvio. Näyttelyyn haki 339 taiteilijaa tai työryhmää Suomesta ja ulkomailta. Näyttelyyn valittiin mukaan 125 taiteilijaa.

Jury kommentoi teosvalintaa seuraavasti: ”Suuren hakijamäärän vuoksi teosvalinta oli haastavaa. Hakemusten laatu oli erittäin korkea ja aineistosta olisi voinut koota monta näyttelyä. Rakkaus-teemaa oli käsitelty kaiken kattavasti ja laajasti: henkilökohtaisesta näkökulmasta sekä yhteisöä, yhteiskuntaa ja koko maailmaa käsitellen.”

Kaarisilta Biennale 2023 laajenee nyt ensimmäisen kerran esittävien taiteiden muodossa. Kesän aikana on mahdollisuus kokea monipuolinen musiikkitarjonta Erstan kartanon tiloissa Villähteellä Lahdessa. Musiikkiesityksiä ja konsertteja on luvassa muun muassa Filianna- kuorolta, Lahti Big Bandilta, Kaarisillan Musiikkistudioilta ja Köllin Kolleilta. Erilaisia solisteja ja kokoonpanoja on Päijät-Hämeen alueelta ja muualtakin Suomesta.

Kaarisilta Biennale on toteutettu vuodesta 2013 lähtien joka toinen vuosi, kesän 2023 näyttely on järjestyksessään kuudes. Tapahtuma haluaa esitellä valtavirran ulkopuolelta nousevaa kiinnostavaa ja omaperäistä taidetta, sekä helpottaa erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden ammatillista toimintaa. Näyttely on kansainvälinen: teoksia on Suomen lisäksi mm. Ruotsista, Virosta, Tanskasta, Englannista, Saksasta, Irlannista ja Uruguaista.

Lisätiedot:

https://www.kaarisilta.fi/kaarisilta-biennale/

biennale@kaarisilta.fi


Christian Carlsel: Two girls, akryyli, 2021


ERILAISUUS
Kaarisillan kuvataideopiskelijoiden ryhmänäyttely
17.5.-11.6.2023

Heta Hyvönen: Iiluminaughtii, puu, 2022


Erilaisuus-näyttely koostuu Kaarisillan toisen vuoden kuvataideopiskelijoiden tekemistä töistä. Esillä on erityisesti veistoksia, grafiikkaa ja yksi lyhytelokuva, sillä niitä on harjoiteltu tänä vuonna.

Opiskelijat valitsivat näyttelylleen nimeksi Erilaisuus. Tässä opiskelijoiden ajatuksia aiheesta:

“Jos erilaisuutta ei olisi, elämä menettäisi merkityksensä”

”Erilaisuus on välillä raskasta”

“Kukaan ei ole täydellinen, mutta ole ylpeä siitä”

“Kaikilla on eri käytösmallit ja aatteet”

“Jokainen on erilainen ja tekee niin kuin parhaakseen näkee...”

“Erilaisuus on kuin taito, joka muokkaantuu ihmisen kasvaessa.”

Näyttelyssä on mukana yhdeksän taiteilijaa: Milla Hokkanen, Heta Hyvönen, Jari Juhola, Neea Kyllönen, Pyry Nikula, Hannah Sklar, Enni Tuominen, Alma Tähti, Tomi Vainio.

Näyttely on avoinna ti-pe klo 10–17, la-su klo 12–16.

Tervetuloa!

Milla Hokkanen: Minuus/Self, vesiliukoiset öljyvärit, 2022


Kaarisillan taidetekstiiliryhmän yhteisnäyttely:
KOTI
20.4. - 14.5.2023

Atte Helminen, Sonja Salakka, Tiina Silvessalo: Lounaani, 2023

Mitä oma koti merkitsee? Mikä tekee asunnosta kodin?

Koti-näyttelyn myötä olemme pohtineet kotia ja kodin merkitystä. Esille nousivat mm. sanat turvallisuus, hyvä olo, omat tavarat ja oma tila. Joku sanoi, että ”koti on siellä, missä onnelliset muistot syntyvät”. Nuorelle muuttaminen omaan kotiin on suuri askel kohti itsenäistymistä ja oman näköistä elämää. Joskus muutto omaan kotiin saattaa herättää myös pelkoa ja ahdistusta. Miten pärjään tai saanko rahat riittämään? Oman kodin myötä kuvaan astuu vastuu, mutta myös vapaus! Saa valvoa niin pitkään kuin huvittaa! Ja kutsua vieraita kylään silloin, kun itse haluaa.

Kaarisillan taidetekstiiliryhmä lähettää teille kutsun:

Tervetuloa KOTIIN!


Venla Hämäläinen: TV, huovutus, 2023EILA SIKANEN & MIKAEL VALJAKKA
22.3. - 16.4.2023

Eila Sikanen: Kuningatar Theodora seurueineen, 46 x 54 cm, akryyli kankaalle, 2022

"Tykkään paljon maalata, ja eniten teen grafiikkaa, linoa. Nyt teen myös keramiikkaa. Töissäni kuvaan eläimiä. Eläimet ovat minusta sympaattisia, kuin kavereita.” kuvailee Mikael Valjakka taiteellista työskentelyään.

Mikael Valjakan teokset rakentuvat selkeistä pinnoista ja viivoista, joita hän rytmittelee taitavasti. Valjakalla on kyky tiivistää teoksiinsa aiheestaan olennainen. Mikael Valjakka on suorittanut kuvataiteen ammattitutkinnon 2018 Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa Lahdessa. Nyt hän työskentelee taiteilijana Kaarisillan Taidestudiossa.

Eila Sikasta kiinnostaa taidehistoria. Hänen teostensa lähtökohtana on usein eri aikakausien maalaukset tai niiden yksityiskohdat. Kerroksellinen maalaustekniikka ja taitava värinkäyttö ovat olennainen osa hänen taiteellista ilmaisuaan. Eila Sikanen on valmistunut myös kuvataiteilijaksi Kaarisillasta vuonna 2022 ja työskentelee nyt Kaarisillan Taidestudiossa.

Mikael Valjakka: Merihevonen, mustekala ja kalat, 100 x 120 cm, akryyli kankaalle, 2023


Bridge Over
Kaarisillan ryhmänäyttely
14.2.-19.3.2023

Mikael Alanko: Keltainen sukellusvene, 60 x 60 cm, akryyli kankaalle, 2022


Nimi Bridge Over muistuttaa amerikkalaiskaksikon voimabiisistä ja saa meidät mielessämme jatkamaan lausetta. Tällaisena aikana ja tällaisessa maailmassa, jossa nyt elämme, lause tuntuu hyvin lohdulliselta.

Myös kuvataiteessa ympäröivä maailma heijastuu voimakkaasti, ja niin sen tuleekin heijastua, sillä mikä olisi parempi ja luontevampi keino ilmaista omia tuntemuksiamme kuin luovuus ja itseilmaisu.

Tässä näyttelyssä on esillä muutaman paraikaa Kaarisillassa opiskelevan kuin myös jo koulutuksestamme valmistuneen kuvallisen ilmaisun toteuttajan maalauksia ja grafiikkaa. Teokset heijastelevat nuorten taiteilijoiden kokemusmaailmaa, ja vaihtelevat vahvasta ekspressiivisestä ilmaisusta herkkään ja havainnoivaan, hauskaankin.

Usealle Kaarisillan Musiikkialan sekä Media- ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnoista valmistuneelle koulutusohjelma on ollut juuri se Bridge over, joka on antanut vastauksia ja johdattanut syvemmälle kuvataiteen, visuaalisen osaamisen ja musiikin tekemisen maailmaan.

Ja eihän alussa mainitussa laulussakaan määritellä millainen silta se on, siinä voi oikein hyvin olla Kaari.

Think over it.

Tomi Vainio (puupiirros, 25,5 x 23 cm, 2023)

Alma Tähti (kohopaino, 21 x 15 cm, 2023)

Kaarisillan ammatillisten opintojen esittelytilaisuus järjestetään näyttelyn yhteydessä tiistaina 14.2.2023 Art Kaarisilta galleriassa. Opiskelijoita ja opettajia on paikalla klo 12–14. Musiikkiopiskelijat esiintyvät ja kuvataideopiskelijat piirtävät halukkaista muotokuvia.

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan ja kyselemään opinnoista!

Kaarisillan ammatilliset perusopinnot:

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO, MUSIIKIN OSAAMISALA (MUUSIKKO) Vaativana erityisopetuksena, 180 osp / 3 v. Seuraava koulutus alkaa elokuussa 2023.

MEDIA-ALAN JA KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO, KUVALLISEN ILMAISUN OSAAMISALA (KUVALLISEN ILMAISUN TOTEUTTAJA) Vaativana erityisopetuksena, 180 osp / 3 v. Seuraava koulutus alkaa elokuussa 2023

Kevään 2023 perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun hakuaika on 21.2.-21.3.2023.

Lisätietoja:

Elina Tuominen, elina.tuominen@kaarsilta.fi, 040-3541772 (ma-to)

Kaarisillan Taide- ja toimintakeskus, www.kaarisilta.fiAntero Laine
Maalauksia
11.1.-12.2.2023

Antero Laine: Sudet kuutamolla, akryyli kankaalle, 89 x 116 cm, 2021

Luonto, eläimet ja ihmiset ovat Antero Laineen taiteen teemoja. Nyt avautuvan näyttelyn eläimet ovat saapuneet kaupunkiin. Pöllö saalistaa kattojen yllä, kaupungin laitamilla ulvovat sudet. Luonto muistuttaa olemassaolostaan suurkaupungissakin.

Teokset ovat valmistuneet vuosina 2020-2022. Näyttelyyn sisältyy pieni sarja korona-aikana syntyneitä maalauksia, joista välittyy meille kaikille yhteinen kokemus tuon ajan eristäytyneisyydestä.

Antero Laine on valmistunut kuva-artesaaniksi Kaarisillan kuvallisen ilmaisun ammatillisesta koulutuksesta vuonna 2006. Hän työskentelee Kaarisillan Taidestudiossa. Laine valittiin vuonna 2018 Kettukin vuoden taiteilijaksi. Tämä näyttely on taiteilijan viides yksityisnäyttely.

Antero Laine: KoronakevätI, akryyli kankaalle, 50 x 60 cm, 2020

Antero Laine: Syksy saapuu, akryyli kankaalle, 100 x 100 cm, 2022