22.8.-2.9.

NÄKEMÄTÖN HETKI

ROOLIPUKUJEN TAIKA
ANNA KONTEKIN LUONNOKSISSA

Näyttely esittelee puvustaja-lavastaja Anna Kontekin luovan suunnitteluprosessin yleisölle näkemätöntä ainesta: pukuluonnoksia.


”Jo 40 vuotta sitten aloin suunnitella sekä teatterilavastuksia että -pukuja – sinä aikana on syntynyt yli 150 teosta. Tällä luovuuden polulla olen käynyt läpi oopperaa, balettia, draamaa, operetteja, musikaaleja, visualisoituja konsertteja sekä teoksia televisioon.

Jokaisen teoksen luonne ja tunnelma on erilainen ja ainutlaatuinen – niin musiikissa kun tekstissäkin. Juuri nämä elementit luovat työlleni lähtökohdat. Lavastus- ja pukuluonnokset syntyvät kuunnellessani tai lukiessani teosta, jonka parissa työskentelen. Sillä hetkellä olen yksin. Hetki on hyvin henkilökohtainen ja ainutlaatuinen, suorastaan neitseellinen. Mielikuvituksessani kokemus muuntuu visuaaliseksi. Syntyy kuvia, joiden värit ja liike soljuvat ajatuksissani suorastaan vauhdilla, tunnelmat muuttuvat, mielikuvat muuttuvat. Tämän yritän nopeasti siirtää piirtämällä ja maalamalla hahmotelmiksi, säilyviksi kuviksi.

Olen valinnut näyttelyyni erityisesti sellaisia kuvia, jotka ovat syntyneet nopeassa luovuuden hetkessä, tietynlaisessa ekstaasissa, kun olen tunteiden vallassa eivätkä aivoni käsittele prosessia analyyttisesti. Silloin mielelläni maalaan käsin, siirtääkseni välittömästi talteen nopeasti ohimenevän tunteen. Tämä ensimmäinen kosketus ja kokemus tuntuu erityisen arvokkaalta ja luonnolliselta. Tätä hetkeä kukaan ei näe. Vasta sen jälkeen alkaa analyyttinen ja tekninen prosessi luonnoksesta roolipuvuksi.

Näyttelyssäni on mahdollista nähdä roolipukuluonnoksien taianomaista maailmaa, mielikuvitusta todellisuuden alkuna ja puettuna, puvun tarinan fantasiaa ja lumousta.”

Pukuluonnoksia on esillä monista eri produktioista, mm. Satakieli-oopperasta, Joutsenlampi-baletista sekä Camille Claudel -näytelmästä.