RAAKALAISET
6.3. - 31.3.2024

Sara Paloniemi: Hämmennys, 2023, akryyli kankaalle, 82x73cm

Kaarisillan ensimmäisen vuosikurssin Media-alan ja kuvallisen ilmaisun ryhmän opiskelu on käynnistynyt kuvataiteen klassisilla aiheilla; omakuvilla, maisemilla, asetelmilla ja interiöörikuvauksilla. Näin kuvan tekemisen alkuvaiheessa pääpaino on ollut maalauksen ja piirtämisen perustekniikoissa, kuten sommittelussa, sivellintekniikassa ja värin rinnastamisessa. Puolen vuoden työskentelyn tuloksia on koottu nyt nähtävillä olevaksi yhteisnäyttelyksi.

Ryhmässä käydyn keskustelun jälkeen päädyttiin Raakalaiset -nimeen. Nimiehdotus lähti liikkeelle ajatuksesta, että kyseessä on ensimmäinen tämän ryhmän näyttely ja taiteilijat ovat nuoria, vasta syksyllä taideopiskelun aloittaneita, siis raakileita.

Raakalaiset-nimellä on myös samansuuntainen taidehistoriallinen yhtymäkohtansa. Jo yli sata vuotta sitten nimitettiin rohkeasta värin käytöstään tunnettuja, väljästi toisiinsa liittyviä, ja yhdessä esiintyviä ranskalaistaiteilijoita nimellä les fauves eli villipedot.

Tämän nyt esillä olevan KUV23-ryhmän teokset nykypäivänä eivät ehkä herätä katsojissa samanlaisia reaktioita kuin villipedot viime vuosisadan alussa. Mutta vaikka mistään taidebarbarismista tässä näyttelyssä ei olekaan kyse, niin maalausjälkeä näissä taideopiskelijoiden kuvissa voi tuoreudessaan ja elämänmyönteisyydessään oikein hyvin verrata fauvisteihin.

Näyttelyn taiteilijat ovat Jenna Haanperä, Emilia Hallas, Moona Honkanen, Moona Kinnunen, Sara Paloniemi, Niko Porvari, Lila Sihvonen, Aino Silén ja Suvi Turkki.


Emilia Hallas: Herkkuhetki, 2023, akryyli kankaalle, 116x89cm

Aino Silén: Sola, 2023, akryyli kankaalle, 70x60cm

Suvi Turkki: Etelän hedelmä, 2024, akryyli kankaalle, 50x40cm