17.11.2010 - 9.1.2011
LUMI, JÄÄ VESI JA VALO

Kaarisilta ry:n kuvallisen ilmaisun 2. vuosikurssin opiskelijat käsittelevät teoksissaan mm. suomalaisen talven tunnelmaa. Erilaisia luonnonilmiöitä, veden olomuotoja sekä talvisia harrastuksia kuvataan akryylimaalauksissa. Vastapainona lumiselle talvelle ovat eteläisen pallonpuoliskon auringon lämmittämät maisemat eksoottisine eläimineen. Maalausten ja piirrosten lisäksi näyttelyssä on myynnissä taidekortteja.

Pirkka Hytönen: Avanto (2010, akryyli, 50x70cn)

Viivi Vikman: Taitoluistelija (2010, akryyli, 50x70cm)_


26.10. - 14.11.
VALTTERI POITSALO:
KUVIA VUOSILTA

Valtteri Poitsalo on 31-vuotias helsinkiläinen työmies ja taiteilija. Hän työskentelee siistijänä vanhustenhuollossa ja harrastaa vapaa-aikanaan kuvataidetta ja tanssia. Hän asuu Käpytikkatalossa Arabianrannassa; hänellä on Downin oireyhtymä.

Lapsesta saakka Poitsalo on tehnyt kuvia. Hänen piirrostekniikkansa vaatii sekä aikaa että kärsivällisyyttä. Tänään kuvia on valmiina monta sataa. Persoonallinen tekstuuri luo tunnistettavan, ainutlaatuisen tyylin: piirrosten pienen pienet fragmentit elävät, jatkavat kulkuaan ja muodostavat omaleimaisia puhuttelevia kokonaisuuksia.

Taiteen tohtori Juha Saitajoen näyttelyyn valitsemat 68 teosta johdattavat katsojan Valtteri Poitsalon salaperäiseen kuvamaailmaan.


6. - 24.10.
ELÄMÄNI

Helsingin kuvataidekoulun ja Kaarisilta ry:n oppilaiden teoksia

Näyttely esittelee Helsingin kuvataidekoulun ja Kaarisilta ry:n oppilaiden maalauksia, veistoksia ja piirroksia.

Näyttelyn kolme Helsingin kuvataidekoulun nuorta kuvantekijää ovat päättötyön vuonna 2010 tehneitä opiskelijoita, jotka ovat itsenäisesti tutkineet piirustuksen ja maalauksen ilmaisukeinoja teoksissaan. Leena Kuusisto löysi yksinäisen lapsen herkät hetket aiheeksi pastellipiirroksiinsa. Yksinolo on sekä tyytyväisyyttä että ikävää. Anna Tuomela on maalannut öljyväreillä pieniä tarinallisia omakuvia. Ne kertovat lapsuudesta, muutoksesta, surusta, ystävistä ja itsenäistymisestä. Rosa Väisänen matkustaa öljyvärimaalauksissaan outoihin maisemiin ja matkoilta jääneisiin muistikuviin. Matkustaminen on toisinaan kuin välitilassa olemista, johon liittyy myös jännitystä, uutta ja pelottavaa.

Nastolassa sijaitseva Kaarisilta ry tarjoaa kulttuurialan päivä- ja työtoimintaa sekä kuvataiteen ja musiikin alan ammatillista koulutusta erityistukea tarvitseville henkilöille. Kaarisilta ry:n kuvallisen ilmaisun ammatillisen koulutusohjelman opiskelijat ovat kuluvan vuoden aikana käsitelleet havainnointia, ihmistä ja tilaa. Näyttelyssä on esillä Pirkka Hytösen, Ilona Ihaksin, Kati Jaatisen, Sari Koivusen, Antti Savolaisen ja Anna-Maija Toivaisen teoksia.

Rosa Väisänen: Osa sarjasta "Joten matkustin itse" (2010, öljymaalaussarja, Helsingin kuvataidekoulun päättötyö)

Ilona Ihaksi: Asetelma´(2010, pastelliliitu)


21.9. - 3.10.
VALON LÄHTEET

Annakaisa Ahonen, Antero Laine ja Susanna Paasonen

Kolmen taiteilijan aiheiltaan ja kuvaamistavoiltaan erilaiset maalaukset kuljettavat kodin rauhasta kaupunkiin ja abstrakteihin värimaisemiin. Näyttelyn taiteilijat ovat valmistuneet kuva-artesaaneiksi nastolalaisen Kaarisilta ry:n kuvallisen ilmaisun ammatillisesta erityisopetuksesta.

Rakennukset ja niiden asukkaat ovat Annakaisa Ahosen (s. 1973) teosten kuvastoa. Heleät pastellivärit tuovat akryylimaalauksiin eloisuutta ja valon tuntua. Antero Laine (s. 1967) kuvaa akryylimaalauksissaan lemmikkieläimiä ja läheisiä ihmisiä lämmöllä. Hän pyrkii luomaan teoksiinsa rauhallisen tunnelman tarkasti harkituilla maanläheisillä värisävyillä. Värit ovat keskeisiä Susanna Paasosen (s. 1977) maalauksissa. Abstraktit teokset koostuvat päällekkäisistä läpikuultavista värikerroksista, ne jättävät tilaa katsojan omille tulkinnoille.

Annakaisa Ahonen: Kaksi henkilöä (2006, akryyli, 110x120cm)

Antero Laine: Löhöilevät kissat (2010, akryyli, 65x80cm)

Susanna Paasonen: Virtaavat värit (2009, akryyli, 80x65cm)


24.8. - 19.9.
PUUN TAKAA!

Puun takaa! -näyttely esittelee yhdeksän erityistukea tarvitsevan nuoren taiteilijan puupiirroksia. Kaikki näyttelyn teokset ovat valmistuneet kuluvan vuoden aikana.

Paul Gustafsson (s.1979) kuvaa monivärisissä puupiirroksissaan luontoa, varsinkin lintuja. Hän valmistui kuva-artesaaniksi nastolalaisen Kaarisilta ry:n kuvallisen ilmaisun ammatillisesta koulutuksesta vuonna 2006.

Jussi Aallon (s.1991), Sami Hukan (s.1987), Otto Kasvion (s.1976), Linnea Meurosen (s.1987), Janne Ojaniemen (s.1985), Vesa Rimpilän(s.1986), Lasse Rinteen (s.1985) ja Atte Selinin (s.1981) puupiirrosten innoittajina ovat olleet Pohjois-Amerikan intiaanikulttuurit. Kaikki kahdeksan tekijää ovat toteuttaneet teoksensa tamperelaisen Omapolku ry:n taidetyöpajassa.

Paul Gustafsson: Kilpikonna (2010)

Sami Hukka: Lentoon (2010, puupiirros)


21.7. - 22.8.
VUODEN SATOA

Vuoden satoa -näyttely koostuu Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksen päivä- ja työtoiminnan taiteilijoiden teoksista. Viisi taiteilijaa ovat käyttäneet paperille tekemissään teoksissa erilaisia tekniikoita ja vaihtelevia lähestymistapoja.

Piia Ijäksen (s.1981) loistavan värikkäiden akvarellien lähtökohtana on ollut muisto tai tunnelma jostakin hetkestä tai tilanteesta. Minttu Koslowin (s.1970) ja Minna Purasen (s.1969) teosten pohjalla on luonnon havainto, Kaarisillan piha ja metsä sekä malleina olleet esineet ja kasvit. Sonja Salakan (s.1993) intohimona on eläinten, erityisesti lintujen, kuvaaminen. Pentti Rantanen (s.1954) on syventynyt japanilaisen kirjailijan Kenji Miyazawan tarinaan Ravintola Hirveä (1924). Rantasen teos on piirrosinstallaatio, joka yhdistelee tarinan tekstiä ja kuvitusta.

Minna Puranen: Punakaali (2009, vahaliitu)


6. - 18.7.
TUULI ROUHIAINEN:
MY LITTLE SOMETHING!

"Oodi helmitauluankoille! Oodi leijuville legoille! Entä puhelinlangoille? Ja mitä vielä?!

Näyttelyn teosten lähtökohtana on ollut tekemisen ilo! Itse tekoprosessi on ollut merkittävässä osassa: spontaaniuden, leikkimielisyyden ja sattumanvaraisuuden kautta pääsen käsiksi maailmaan, joka on minulle ominta ja jossa minun on hyvä olla. Tämä maailma saa aineksensa reaalimaailmasta, mutta jalostaa sitä eteenpäin ja antaa minulle mahdollisuuden astua tuntemattomalle alueelle, jossa eivät päde totutut säännöt. Asiat syntyvät toistensa innoittamina, hetken mielijohteesta muodot muuntuvat ja kaikki on mahdollista! Teoksissa leikkivät vahvat kontrastit, karamellivärit, yllättävät yhteydet ja surrealistinen, unenomainen tunnelma.

Haluan antaa myös näyttelyvieraille mahdollisuuden arjen keskellä pysähtyä hetkeksi ja tehdä kuvaa. Yhteisötaideteos "Our little something!" osallistaa vierailijat luomaan uutta, yhteistä maailmaa."

-Tuuli Rouhiainen

"My little something!" on Tuuli Rouhiaisen, s. 1985, ensimmäinen yksityisnäyttely.
Rouhiainen opiskelee Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa kuvataidekasvatusta.

Tuuli Rouhiainen: My little (18, 52, 73)! (2010, tussi ja akryyli, 128x81cm)

Tuuli Rouhiainen: My little (22, -31, 55)! (2010, tussi ja akryyli, 120x87cm)


12.5. - 2.7.
HOT 10

Näyttely esittelee Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksesta valmistuvien kuva-artesaanien lopputöitä.

Taiteilijat: Timo Fränti, Kristo Leppäpohja, Jenni Marjakangas, Jaana Miettinen, Antti Mustaparta, Suvituulia Ollikkala, Aija Penttilä, Miia Ruohonen, Saija Seppälä ja Marjo Talvensaari.

Antti Mustaparta: Vihainen sika (2008, akryyli)

Kristo Leppäpohja: Kuvioiden maailma (2009, akryyli)


20.4. – 9.5.
PIRJO KELA:
JÄÄVUORIUNIA

”Tuntematta vielä kummoista vetoa kuvataiteisiin piirtelin jo nuorena kaikenlaisia krumeluureja kirjojen reunoihin. Myöhemmin aloitin öljyvärimaalauksen harrastuksena opettajan työni ohella ja maalasin maisemia liki kaksikymmentä vuotta.

Jossakin vaiheessa piirrosten krumeluurit alkoivat elää omaa elämäänsä monisteiden tyhjillä takasivuilla ja opettajan päiväkirjan lehdillä. Ne tyrkkivät lopulta mielenrauhaani niin, että tuli halu ryhtyä pukemaan niitä väreihin, maalauksiin. Lähdin siis keski-iän kynnyksellä kouluttautumaan ensin Oriveden opistoon ja myöhemmin Alfa-Art taidekouluun."

"Maalaan mielen kuvia, joita kutsun jäävuoriuniksi. Ne ovat mielikuvia tai tunnelmia, joita voi uneksia yhtä hyvin valveilla kuin nukkuessakin. Parhaimmillaan sellaisen unen näkee vasta, kun on piirtänyt sen. Yritän raapia unen reunaa paperille ja siitä maalauspohjalle. Maalattuani annan työlle nimen. Nimi on tärkeä! Joskus tuntuu, että maalaukseni on sovinnaisempi kuin alkukuva oli, ja se harmittaa. Tavoitteeni on, että kuvani olisivat yhtä kummallisia kuin ne unet, joiden pohjalta maalaan.”

- Pirjo Kela

Kypron prinsessa (2007, sekatekniikka, 32x28 cm)


23.3. – 18.4.
KAUNEUTTA ETSIMÄSSÄ

Tapio Ruokorannan valokuvia

”Haluan näyttelyni olevan ihmisläheinen ja koskettava. Kokonaisuus rakentuu henkilökuvista ja maalauksellisuutta tavoittelevista piktorialistisista kuvista ja sen punainen lanka on kuvissa aistittava herkkyys. Erityisesti lapset ovat olleet minulle läheinen kuvauskohde. Kotimaan kuvissani on myös lämmintä, vanhaa suomalaisuutta, joka on mielestäni katoamassa vanhempien sukupolvien mukana.

Olen koostanut näyttelyn vuosien 1972 ja 2009 välillä ottamistani kuvista. En rakentanut kuitenkaan retrospektiivistä näyttelyä, sillä varsinkin henkilökuvani ovat mielestäni ajattomia. Kuvauspaikkojeni valikoimakin on laaja, yhteensä noin 20 kaupunkia tai paikkakuntaa Suomessa ja ulkomailla. Ulkomaiden kuvauspaikoista näyttelyssä painottuvat Amsterdam, Budapest, New York ja Meksiko. Mukana on valokuvia jo rautaesiripun takaa, Neuvostoliitosta ja Unkarista. Näin kuviani voi tulkita myös globaalin yhteiskuntapoliittisen kulttuurin ja historiallisen murroksen näkökulmasta.”

- Tapio Ruokoranta

Tapio Ruokoranta (s. 1950) on valokuvannut vuodesta 1972 lähtien. Hän valmistui ammattivalokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 1984. Ruokoranta työskenteli Lahden taidemuseon valokuvaajana vuosina 1986–1995. Vuodesta 1995 lähtien hän on tehnyt kuvauksia ja yhteistyötä lähinnä kuvataiteilijoiden kanssa toiminimellä Kosminen koira.

Thirsty Amsterdam (24x36cm)

Beauty contest Hollola (24x36cm)


18.–20.3.
ORTODOKSISEN KIRJALLISUUDEN PÄIVÄT

Esillä on eri kustantamoiden ortodoksisia kirjoja. Mukana mm. OKJ, Maahenki, Valamon ja Lintulan luostarit, PSHV, Ortodoksinen veljestö, Ortokirja, ONL ja kirjakauppa Filokalia Kirjatarjouksia

Puheenvuoroja, kirjailijavieraita, luentojen yhteydessä ortodoksista kirkkomusiikkia, esiintyjinä Ortodoksisen kamarikuoron laulajista koostuva kuoro.


17.2. – 16.3.
EVELIINA NARKILAHTI

Eveliina Narkilahden (s. 1983) teoksista voi aistia nuoren taiteilijan valoisan elämänasenteen. Rakkaus eläimiin, ihmisiin ja ympäröivään luontoon välittyy herkistä maalauksista ja piirroksista. Narkilahti kiinnostui väreistä, piirtämisestä ja maalaamisesta jo varhaislapsuudessa. Taidetta tekemällä hän kokee voivansa ilmaista itseään parhaiten.

Kemijärvellä syntynyt ja nykyisin Järvenpäässä asuva Narkilahti valmistui kuva-artesaaniksi Kaarisilta ry:n kuvallisen ilmaisun koulutusohjelmasta vuonna 2006. Hän on syventänyt opintojaan mm. Pekka Halosen akatemiassa.

Puutarhassa (2009, sekatekniikka)


21.1.–14.2.
VEISTETTY MAISEMA

Näyttely esittelee eteläsavolaista puunveistotaidetta kolmen taiteilijan kautta.

Matti Kurkela käsittelee veistotaiteessaan niin realistisia kuin abstrakteja aiheita. Kiikari ja kamera ovat usein matkassa, kun taiteilija hakee luonnosta uusia aiheita, joita hän työstää nykyisin aiempaa pelkistetymmin muotoa ja tunnelmaa korostaen.

Kari Kärkkäisen työskentelyn lähtökohtana on jonkin asian tai näkymän aikaan saama tunnetila, josta muokkauttuu ajatuksiin kuva, luonnokset ja lopulta veistos. Kärkkäinen käyttää veistoksissaan myös värejä ja lyöntimetallia.

Juha Lahtinen yhdistää puuhun eri metalleja kuten kuparia, valurautaa tai terästä ja viimeistelee veistoksiaan öljyvärillä, väripigmentillä tai tervalla. Aiheet hän löytää luonnosta ja omasta elämästään.

Näyttelyn tuottaa Etelä-Savon taidetoimikunta ja sen on kuratoinut läänintaiteilija Tuomo Kukkonen.

Matti Kurkela: Rajapintoja (2004 , reliefi) / Kuva: Sami Funke

Kari Kärkkäinen: Muisto (2009, puu, lyöntimetalli) / Kuva Sami Funke

Juha Lahtinen: Siivet (2008, koivu,öljyväri) / Kuva Jussi Tiainen


29.12.2009 – 17.1.2010
EKA SYKSY

Kaarisillan 1. vuosikurssin oppilasnäyttely

Eka syksy -näyttely esittelee maalauksia Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksen kuvallisen ilmaisun 1. vuosikurssin opiskelijoilta. Maalaukset ovat valmistuneet kuluneen syksyn aikana Ihminen ja tila -oppiaineen tunneilla.

Aihetta on lähestytty teoksissa väljästi, pikemminkin maalauksellisia yleisperiaatteita noudattaen kuin piirustuksenomaiseen tarkkuuteen pyrkien. Yhteistä näyttelyn sekatekniikka- ja akryylimaalauksille on ilmaisun rehevyys, spontaani kädenjälki ja raikas värin käyttö.

Näyttelyssä on mukana teoksia seuraavilta kuvataideopiskelijoilta: Tiina Holappa, Pirkka Hytönen, Ilona Ihaksi, Kati Jaatinen, Sari Koivunen, Antti Savolainen, Anna-Maija Toivainen ja Viivi Vikman.

Pirkka Hytönen: Kolme miestä ja hampurilaiset (2009, akryyli)