3.12.2013 - 5.1.2014
VIE ILOA KOTIIN

Näyttely koostuu Kaarisillan taidekokoelman maalauksista ja keramiikasta. Näyttely on samalla myyntinäyttely, josta teoksen saa ostaa heti mukaansa. Myynnissä on myös piirrettyjä ja maalattuja sekä painettuja joulukortteja Kaarisillasta.

Raija Raitio: Punainen meri (2013, akryyli)

20.11. - 1.12.2013
TÄMÄN HALUSIN SANOA

Autismisäätiön kuvataideryhmien näyttely vol.2

Autismisäätiön Vallilan valmennuskeskuksessa sekä Käpylän toimintakeskuksessa on yhteensä n. 100 autisminkirjon aikuista asiakasta. Kummassakin yksikössä toimii taidepaja. Taidepajoissa työskentelee ohjaajina taiteen ja sosiaalialan ammattilaisia.

Tämän näyttelyn perustava idea oli vapaaehtoisuus ja motivaatio näyttelyyn osallistumiselle. Muuta ei osallistujalta vaadittu, kuin halu tuoda jotain julkisesti esille kuvataidenäyttelyn raameissa; halu ”sanoa” jotain. Aiheisiin ja motiiveihin ei puututtu. Osallistuminen julkiseen näyttelyyn mahdollistaa osallistumisen yhteiskunnassa käytyihin keskusteluihin ja parhaimmillaan se voi käynnistää niitä. Julkisessa näyttelyssä yksilöt voivat omalla tavallaan, omilla valinnoillaan ilmaista olemassaolonsa ja ajattelutapansa.


21.10. - 17.11.
KAARISILTA BIENNALE

Erityistaiteen avoin kuvataidenäyttely

Kaarisilta Biennale on uusi kuvataidetapahtuma, joka järjestetään Nastolan Villähteellä Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa Erstan kartanossa 18.10.-17.11.2013 ja Helsingissä Art Kaarisillassa Sanomatalossa 21.10.-17.11.2013. Ensimmäinen Kaarisilta Biennale esittelee laajasti uutta suomalaista erityistaidetta. Mukana on 50 taiteilijan teoksia. Näyttelyyn on ollut avoin haku. Teokset on valinnut ammattitaiteilijoiden muodostama jury, jonka puheenjohtajana on ollut kuvanveistäjä Tapani Kokko.

Kaarisilta Biennale tarjoaa mahdollisuuden uusille taiteilijoille esittäytyä omilla teoksillaan yleisölle. Biennalessa taideyleisö, taiteilijat ja erilaiset yhteisöt voivat kohdata ja käydä vuoropuhelua. Kaarisilta Biennalesta on tarkoitus luoda pysyvä, avoin, kaikki taiteilijat yhteen kokoava kansainvälinen taidetapahtuma. Seuraava Biennale on suunniteltu toteutettavaksi kesällä 2015.


2.10. - 20.10.
HÄMÄRÄ

Hämärä on Kaarisillan taideopiskelijoiden toteuttama kokonaisuus.

Sen pääteos on graafinen installaatio, joka tutkii valon siivilöitymistä kuultavien paperielementtien lomitse ja läpi. Tilateoksen tunnelmaan sointuvat taustalla kuuluva äänimaailma sekä Matias Wariksen ja Ilona Vuoriston sekatekniikkateokset. Tarkoituksena on luoda tila rauhoittua, ajatella ja asettua syksyn vähenevän valon maailmaan.


11. -29.9.
ENKELI TAIVAAN

Veistoksia Maija ja Volker Dallmeierin naiivin taiteenlahjoituskokoelmasta

Enkeli taivaan -näyttelyn teokset, enkeleitä ja pyhäinkuvia kuvaavat puuveistokset, ovat peräisin Puolasta kommunismin aikakaudelta. Tekijät ovat tavallisia kansanmiehiä, taiteilijoina itseoppineita. Suurin osa heistä on syntynyt 1910- ja 1920-luvulla. Erityisen ryhmän muodostavat Paszynin kylän köyhät asukkaat, jotka pappinsa Edward Nitkan kannustamina 1950-luvulla alkoivat veistosten teon käsitellen uskonnollisia aiheita.

Näyttelyssä korostuvat puolalaiselle kansantaiteelle tyypilliset aihepiirit: paitsi enkelit ja pyhimykset, myös kärsivä Kristus, ja erikoisesti Chrystus frasobliwy (Kristus murheiden mies). Tätä puolalaisesta roomalaiskatolisesta kristinuskosta kumpuavaa teemaa – kärsivää, mutta kuitenkin päämäärästään tietoista ja vapautukseen luottavaa Kristus-hahmoa – on symbolisesti verrattu Puolan kansan kohtaloihin.

Näyttelyn teokset kuuluvat suomalais-saksalaisen lääkäripariskunnan Maija ja Volker Dallmeierin keräämään kansainväliseen naiivin ja outsider-taiteen kokoelmaan, jota he ovat kartuttaneet 1960-luvun lopulta asti. Enkeli taivaan -näyttelyn liki 100 puolalaista puuveistosta on tänä kesänä siirtynyt Dallmeiereilta lahjoituksena Maaseudun Sivistysliitolle. Maaseudun Sivistysliitto on vuosien ajan kartoittanut suomalaista itseoppineiden taiteilijoiden luovuutta ja myös kerännyt ITE-taiteen kokoelmaa.


27.8. - 8.9.
KATJA TUKIAINEN: KISU JA NEITI HYVÄT HYSSYKÄT

Helsingin Sarjakuvafestivaalit

Helsingin 28. sarjakuvafestivaalit juhlistaa tämänvuotista festivaalitaiteilijaansa Katja Tukiaista (s. 1969) tämän omalla näyttelyllä, jossa KISU-sarjakuvaoriginaaleja tulee esille Helsinkiin ensimmäistä kertaa. Myös festivaalimaalaus on osana näyttelyä.

Näyttely esittelee pienen ja pörröisen Kisun. Luonteeltaan Kisu on vallaton ja iloinen, mutta hänen ajatukset pysäyttävät hänet itsensäkin mietteliääksi. Katja Tukiainen on käsikirjoittanut ja piirtänyt KISU sarjakuvaansa vuodesta 2003. Tukiainen rakentaa KISU sarjakuvansa pala palalta, liimaamalla maalaamiaan paperinpaloja kollaasiksi.


31.7. - 25.8.
RAIJA RAITIO

Raija Raition maalausten sommitelmat muodostuvat valtavasta määrästä pieniä yksityiskohtia. Siveltimen jälki saa aikaan väreilevän liikkeen tunnun. Teosten aiheina ovat mm. erilaiset hyönteiset, kalat ja kasvit, jotka tuntuvat uhmaavan painovoimaa. Näyttelyn teokset ovat pääasiassa paperille maalattuja guasseja.

Raija Raitio on valmistunut kuva-artesaaniksi Kaarisilta ry:n kuvallisen ilmaisun ammatillisesta koulutuksesta vuonna 2006. Hän oli yksi Kaarisillan ensimmäisistä opiskelijoista. Raition teoksia on nähty mm. Palazzo Zenobiossa Venetsiassa syksyllä 2011, Gizyckossa Puolassa kesällä 2008 ja Euroopan Parlamentissa Brysselissä 2007 sekä lukuisissa yhteisnäyttelyissä Suomessa. Raition ensimmäinen yksityisnäyttely pidettiin Art Kaarisillassa keväällä 2009.

Raija Raitio: Sieniä, 2011, guassi, 74x76 cm


3. - 28.7.
JACO KRANENDONK

Over de brug - Sillan yli - Across the bridge

Jaco Kranendonkin maalauksia kansoittaa autojen, bussien, raitiovaunujen ja metrojen jatkuva virta. Ne luikertelevat reiteillään kaupungin rakennusten päällä ja alla. Jaco on tallentanut muistiinsa Rotterdamin suurkaupungin kuvien ja näkymien runsauden. Hänen teoksissaan mennyt ja nykyinen kaupunkikuva sulautuvat toisiinsa.

Jaco Kranendonk (s. 1951) aloitti rotterdamilaisen Herenplaatsin ensimmäisten taiteilijoiden joukossa vuonna 1991. Hän työskenteli Herenplaatsin ateljeessa vuoteen 2009 saakka.

Herenplaats tarjoaa erityistä tukea tarvitseville taiteilijoille ammatillista tukea ja ateljee- ja galleriatiloja Rotterdamissa sekä järjestää näyttelyitä ja taideprojekteja Alankomaissa ja ulkomailla. Lisätietoja: www.herenplaats.nl

Rotterdam, 2008, akryyli kankaalle / acrylics on canvas, 50 x 70 cm


5. - 30.6.
KESÄLLÄ KERRAN

Raija Raitio, Antti Savolainen, Ilona Vuoristo

Näyttely esittelee kolmen Kaarisillan taiteilijan teoksia.

Raija Raitio: Kevät solisee, 2013, peiteväri kartongille, 44x76 cm

Antti Savolainen: Merenneito, 2013, puuväri kartongille, 100x76 cm

Ilona Vuoristo: Sienimetsä 2, 2013, öljypastelli kartongille, 57x76 cm


3.5. - 2.6.
ANTERO LAINE:
VEDESSÄ JA MAALLA

Antero Laineen akryylimaalausten aihe on ihminen. Tunnelmaltaan rauhallisten ja pohdiskelevien teosten ilmaisu on pelkistettyä,mutta pienet, harkitut yksityiskohdat luovat eloisuutta ja merkityksellisyyttä. Luonto ja erityisesti vesi on usein tärkeä elementti kuvissa.

Antero Laine valmistui kuva-artesaaniksi Kaarisillan Taide- ja toimintakeskuksesta vuonna 2006.

Antero Laine: Uimarit, 2013. Akryyli, 90x90 cm


4.4. - 1.5.
ANNI LINDBERG JA
ANNA-MAIJA LAUKKANEN

KERAMIIKKAA JA MAALAUKSIA

Anni Lindberg on valmistanut näyttelyn keramiikkaesineet ja "Sammakkoprinsessan mekko"-veistoksen kivitavarasavesta käsin rakentamalla. Hän työstää taitavasti hyvin ohuita ”savimakkaroita”, joista rakentuu kerros kerrokselta kauniita, muodoiltaan ainutlaatuisia taideteoksia.

Laukkanen nauttii erityisesti maalaamisesta. Hän heittäytyy tekemiseen mukaan koko olemuksellaan. Laukkasen akryyli- ja sekatekniikkamaalauksista välittyy hänen innostunut ja välitön otteensa maalausprosessiin.

Lindberg on opiskellut Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa vuodesta 1998 lähtien. Anna-Maija Laukkanen on osallistunut Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksen taidetoimintaan vuodesta 2005 lähtien.

Anni Lindberg: Ruukkuja. Kivitavarasavi

Anna-Maija Laukkanen: Kuusipuut, 2013. Akryyli, 89x116 cm


6. - 30.3.
KUPLIA - BUBBLES

Kaarisillan kuvataideopiskelijoiden vuosinäyttely

Kuplia on Kaarisilta ry:n kuvataiteen toisen vuosikurssin opiskelijoiden keväinen yhteisnäyttely.

Sekä opiskelijaryhmä että näyttelyn teokset ovat rytmikkäitä ja eloisia, näyttelynsä nimen mukaisesti. Monet esillä olevista maalauksista ovat keveän kuulaita ja vaivattomasti syntyneen oloisia. Niistä välittyy kuplivuuden vaikutelma. Kuitenkin, kevyen ja spontaanin lopputuloksen aikaansaaminen taiteessakin edellyttää usein suuren luovuuden ja näkemyksen lisäksi myös pitkäjänteistä raakaa työtä.

Näyttelyn akryyli- ja sekatekniikkamaalaukset ovat valmistuneet vuosina 2012–2013.

Aleksi Pietikäinen: Psyko, 2013, akryyli ja liitu, 100x120 cm

Paula Laine: Menneen talven lumet, 2013, akryyli, 80x100 cm


6.2. - 3.3.
PAUL GUSTAFSSON

grafiikkaa ja keramiikkaa

Paul Gustafssonin (s. 1979) toinen yksityisnäyttely sisältää grafiikkaa ja keramiikkaa. Gustafsson tunnetaankin jo puupiirroksen taitajana, mutta nyt hän esittäytyy myös keramiikkateoksillaan. Kahden eri tekniikan aihemaailma on kuitenkin yhteinen: ilmeikkäät ja tunteikkaat eläimet.

Paul Gustafsson: Kettu (2012, puupiirros)


9.1. - 3.2.2013
OPISKELEMAAN!

Taideopiskelua Kaarisillassa

Opiskelemaan! -näyttely esittelee Kaarisillan tarjoamaa taidekoulutusta. Nastolalainen Kaarisilta on toiminut vuodesta 1987 alkaen erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taide- ja toimintakeskuksena.

Kaarisilta tarjoaa kuvallisen ilmaisun ja musiikin ammatillista koulutusta erityisopetuksena yhteistyössä Päijät-Hämeen koulutuskonsernin kanssa. Koulutus on ammatillista perustutkintoon johtavaa erityisopetusta, jossa opetus mukautetaan opiskelijoille henkilökohtaisilla oppimisen järjestämistä koskevilla suunnitelmilla.

Antero Laine piirtää.