Aleksi Pietikäinen
Murhasta tuli totta
7.8.-1.9.2024
”Tykkään katsoa Murhasta tuli totta -TV-sarjaa. Halusin tehdä sarjan käsikirjoittajan työpöydän, siihen kirjoituskoneen ynnä muita tavaroita.”
Näin Aleksi Pietikäinen itse kertoo näyttelyn nimikkoteoksesta.
Aleksi Pietikäinen (s. 1992) on monipuolinen taiteilija, jonka teosten aiheet nousevat usein hänen lähiympäristöstään. Hän kuvaa taiteessaan lämpimästi, usein huumorinkin sävyttämänä, itselleen tärkeitä aiheita: kotieläimet ja arkiset tavarat avaavat katsojalle näkökulman tekijän maailmaan. Aleksi työskentelee pääasiassa maalausten ja keramiikan parissa. Viime vuosina hän on kiinnostunut myös tekstiiliveistoksista.
Aleksi Pietikäinen on suorittanut kuvataiteen ammattitutkinnon vuonna 2014 Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa Lahdessa. Nyt hän työskentelee taiteilijana Kaarisillan Taidestudiossa. Aleksi on Lahden Taiteilijaseuran jäsen ja hänet on valittu Kettukin vuoden taiteilijaksi vuonna 2022. Hänen teoksiaan on ollut mahdollisuus nähdä näyttelyissä Suomessa ja ympäri maailmaa jo vuodesta 2011.
“Tykkään piirtää, tehdä käsitöitä. Mieluisin materiaali on savi. Kuvaan töilläni minulle tärkeitä aiheita, muun muassa arkipäivän asioita ja ihmisiä.”
Lisätietoa Aleksista:
https://kaarisilta-studio.fi/aleksi-pietikainen/
Kaarisillan KESÄ
26.6. - 4.8.2024
Kaarisillan ryhmänäyttely sukeltaa kesäisiin tunnelmiin. Teoksissa kukoistavat kesän runsauden ja rehevyyden lisäksi elokuisten iltojen tummat sävyt. Vedenalaisen luonnon herkkyys saa muotonsa kala-aiheisessa keramiikassa.
Näyttelyn taiteilijat ovat lahtelaisessa Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa paraikaa työskenteleviä ja aiemmin työskennelleitä taiteilijoita ja taideopiskelijoita. Heiltä on esillä maalauksia ja veistoksia, sekä uutta että varhaisempaa tuotantoa.
Näyttelyn taiteilijat: Paul Gustafsson, Eetu Jokela, Mikko Kirves, Sari Koivunen, Pirjo Linko, Minna Nilsson, Aleksi Pietikäinen, Saija Seppälä, Pinja Sydänmaa, Jani Virtanen ja Matias Waris.
MUSIIKIN VOIMA
29.5. - 20.6.2024
Musiikki on innoittanut kuvataiteilijoita kautta aikojen, ja musiikkia on aineettomuudessaan pidetty usein kiehtovimpana taiteenlajina. Musiikin voima -näyttelyn teokset ovat niin ikään saaneet inspiraationsa musiikista.
Osa näyttelyn taiteilijoista lähestyy musiikkia selkeästi esittävinä aiheina, kuten pelimanneina ja leijuvina nuotteina. Osalle tekijöistä musiikki merkitsee abstrakteja muotoja ja värejä, jotka voivat kuvastaa erilaisia säveliä.
Näyttelyn kymmenen taiteilijaa työskentelevät Kaarisillan Taidestudiossa Lahdessa. Heiltä on näyttelyssä esillä maalauksia sekä veistos ja piirros.
Näyttelyn taiteilijat ovat Stefan Ahlström, Mikael Alanko, Aino Kataja, Tuomo Kervinen, Miika Kurki, Antero Laine, Anni Lindberg, Aleksi Pietikäinen, Pinja Sydänmaa ja Mikael Valjakka.
ILON SILTA
2. - 26.5.2024
Ilon silta -näyttely on toteutettu yhteistyössä Kaarisilta ry:n ja Koulutuskeskus Salpauksen tekstiili- ja muotialan kanssa.
Kaarisillan päivätoiminnan tekstiilitaide-studiolaiset ovat suunnitelleet ja toteuttaneet eri tekniikoin kankaat itselleen ja Salpauksen opiskelijoille. Näistä kankaista tekstiili- ja muotialan opiskelijat ovat valmistaneet asut itselleen ja parilleen.
AIKAHYPPY
4.4. - 28.4.2024
Kaarisillasta valmistuvat kuvataiteilijat esittävät Aikahypyn Galleria Art Kaarisillassa huhtikuussa. Aikahyppy tarjoilee pikakelauksen kolmen vuoden kuvataideopintojen ajalta. Aikahypyssä on mukana piirtämällä, maalaamalla, veistämällä ja taidegrafiikan keinoin toteutettuja teoksia. Toukokuussa häämöttää hyppy valmistumisen jälkeiseen aikaan, tulevaisuuteen.
Mukana on töitä yhdeksältä visuaalisen alan artistilta. Milla Hokkanen painottaa töissään teknistä taitavuutta. Heta Hyvönen valmistaa puusta, savesta ja muovista olentoja. Neea Kyllönen työskentelee maalauksen ja taidegrafiikan menetelmin. Hänen töissään on tärkeää värikkyys. Pyry Nikula on kiinnostunut luomaan paikkoja ja hahmoja. Kai Pitkäsen taide näyttää ensikatsomalta sekalaiselta, mutta tarkempi vilkaisu tuo esiin tapahtuman ja harkittuja yksityiskohtia. Hannah Sklar työskentelee mieluiten taidegrafiikan menetelmin. Tomi Vainion taide syntyy omalla painollaan. Emi Tuominen tekee savesta käyttöesineitä. Maalatuilla hahmoillaan Emi haluaa tuoda esiin diversiteettiä. Alma Tähden taide on realistista.
Taiteilijoista löytyy tarkemmat esittelyt osoitteesta: https://kaarisilta-studio.fi/opiskelijat/.
Näyttelytyöt ovat valmistuneet kolmevuotisten Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perusopintojen aikana. Kaarisilta järjestää koulutusta yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa vaativan erityisen tuen koulutuksena. Koulutus on kuvataidelähtöistä ja sen suorittanut valmistuu Kuvan toteuttajaksi. Opiskelujen aikana tutustutaan monipuolisesti erilaisiin kuvataiteen menetelmiin ja ilmaisutapoihin. Ideana on, että jokainen opiskelija löytää ja suuntautuu omiin vahvuuksiinsa ja itseään kiinnostaviin menetelmiin.
RAAKALAISET
6.3. - 31.3.2024
Kaarisillan ensimmäisen vuosikurssin Media-alan ja kuvallisen ilmaisun ryhmän opiskelu on käynnistynyt kuvataiteen klassisilla aiheilla; omakuvilla, maisemilla, asetelmilla ja interiöörikuvauksilla. Näin kuvan tekemisen alkuvaiheessa pääpaino on ollut maalauksen ja piirtämisen perustekniikoissa, kuten sommittelussa, sivellintekniikassa ja värin rinnastamisessa. Puolen vuoden työskentelyn tuloksia on koottu nyt nähtävillä olevaksi yhteisnäyttelyksi.
Raakalaiset-nimellä on myös samansuuntainen taidehistoriallinen yhtymäkohtansa. Jo yli sata vuotta sitten nimitettiin rohkeasta värin käytöstään tunnettuja, väljästi toisiinsa liittyviä, ja yhdessä esiintyviä ranskalaistaiteilijoita nimellä les fauves eli villipedot.
Tämän nyt esillä olevan KUV23-ryhmän teokset nykypäivänä eivät ehkä herätä katsojissa samanlaisia reaktioita kuin villipedot viime vuosisadan alussa. Mutta vaikka mistään taidebarbarismista tässä näyttelyssä ei olekaan kyse, niin maalausjälkeä näissä taideopiskelijoiden kuvissa voi tuoreudessaan ja elämänmyönteisyydessään oikein hyvin verrata fauvisteihin.
Näyttelyn taiteilijat ovat Jenna Haanperä, Emilia Hallas, Moona Honkanen, Moona Kinnunen, Sara Paloniemi, Niko Porvari, Lila Sihvonen, Aino Silén ja Suvi Turkki.
Kaarisilta Biennale 2023 palkintonäyttely:
SARI KOIVUNEN
7.2. - 3.3.2024
Sari Koivunen palkittiin Kaarisilta Biennale -palkinnolla kesällä 2023. Art Kaarisillalla on ilo esitellä Koivusen maalauksia runsaassa, retrospektiivisessä näyttelyssä.
Koivusen maalaukset kuvaavat taiteilijan lämminhenkistä maailmaa. Teosten keskeisiä aiheita ovat tutut ihmiset ja luonto sekä koetut elämykset ja tapahtumat. Yksi innoituksen lähde on musiikki, joka on tärkeä osa Koivusen elämää.
Koivunen maalaa lempein ja iloisin värein, rennolla otteella. Rakkaat aiheet saavat toisinaan koristeellisen ja toisinaan pelkistetyn muodon Koivusen kaksiulotteisessa kuvaustavassa.
Sari Koivunen on valmistunut kuva-artesaaniksi Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksesta vuonna 2012. Hän työskentelee kuvataiteilijana Kaarisillan Taidestudiossa.
Lisätietoja:
Matkamuistoja
10.1. - 4.2.2024
Art Kaarisillan vuosi 2024 avautuu eksoottisesti Matkamuistoja-näyttelyllä. Vieraat maat, luonto, eläimet ja maisemat ovat innoittaneet Kaarisillan taidestudioiden taiteilijoita. Esillä on maalauksia ja keramiikkaa. Osa teoksista pohjautuu valokuviin ja mielikuviin, osa toteutuneisiin matkoihin, kuten Raija Raition Rooma-aiheiset maalaukset. Tervetuloa mukaan!
Näyttelyn taiteilijat: Paul Gustafsson, Katja Hiltunen, Aleksi Pietikäinen, Raija Raitio, Eila Sikanen, Pinja Sydänmaa, Matias Waris, Maija Wiman.