JOULUN TOIVELISTA
Kaarisillan joulunäyttely ja myyjäiset
4.12.2024 - 4.1.2025
Kohta koittaa kolmipäiväinen toiveiden tiivistymä, sakea kuin piparitaikinan mausteet sulaneessa sokerissa, tiheä kuin jouluyön pimeys. Täynnä ääneen lausuttuja tai lausumattomia, lähimmäisiin kohdistuvia tai paperille kirjoitettuja, lelukuvastosta tai testivoittajista inspiroituneita toiveita.
Mitä sinä toivot tänä jouluna? Rahojen riittämistä, joulurauhan todeksi elämistä, uutta puhelinta tai paistinpannua? Mikä sinulle on joulussa tärkeää? Mikä tekee joulun? Entä onko jotakin, mistä voisi joustaa? Kuinka monta toivetta listallesi on kirjoitettu?Joulun toivelista -näyttely on koottu Kaarisillan taiteilijoiden teoksista. Joulun toiveita lähestytään moniaistillisesti, aineettomasti ja puhtaan materiaalisesti. Mukana on maalauksia, piirustuksia ja keraamisia veistoksia vuosien varrelta.
Minä toivon sinulle hyvää joulua! Suhteutettuna koko vuoteen, joulupäivien osuus on 0,82%. Voisivatko siis jouluun kohdistuvat odotukset olla myös jotakuinkin alle prosentin luokkaa? Kohtuus kaikessa ja ihmisillä hyvä tahto! Ja tietysti toivon, että joku ottaa sen viimeisen ananastäytteisen konvehdin, jotta päästään siirtymään seuraavaan kerrokseen ja lopulta uuteen vuoteen.
INSPIRAATIO
Galleria Art Kaarisillan
15- vuotisjuhlanäyttely
30.10. - 1.12.2024
15 vuotta on taaksepäin katsottuna lyhyt aika, mutta toimivan gallerian näkökulmasta se on ajanjakso täynnä tapahtumia, näyttelyiden ripustamista, avajaisia, hyvin erilaisia näyttelyitä, ilon aiheita, onnistumisia ja joskus pettymyksiä.
Taiteilijalle näyttelyn pitäminen on rohkea teko, omien voimien koettelua ja halua näyttää mitä minä teen, ajattelen ja tunnen. Se rytmittää työskentelyä ja tekee siitä tavoitteellista.
“Minullahan on inspiraatio. Mukavalle tuntuu, kun tulee eläimiä, vaikka laiskiainen. Kehonrakenne tuntuu vahvalle, kun veistän.” -Mikael Valjakka, Kaarisillan Taidestudion taiteilija
Galleria Art Kaarisilta perustettiin esittelemään mielenkiintoista taidetta, joka tulee vakiintuneiden taideinstituutioiden ulkopuolelta, mutta ansaitsee omien taiteellisten ansioidensa vuoksi ehdottomasti näkyvyytensä. Tarkoitus on edistää erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden ammatillista yhdenvertaisuutta suhteessa muihin taiteilijoihin tarjoamalla näyttelytilaa ja tukea näyttelyn järjestämisessä keskeisellä sijainnilla Helsingin Sanomatalossa.
“Taidepajassa on täydellinen wifi taiteellisille toiminnoille. Täydellinen inspiraatioyhteys kuin androidilla tehdä taidetta, kuin robotti muttei kuitenkaan. Inspiraatio on idea, tietynlainen yhteys taiteeseen. Maaginen ja profetaalinen. Se on täydellinen tunne, siitä täyttyy ja tulee kylläiseksi, kun huomaa onnistuvansa ja pääsevänsä tavoitteeseen. On ammuttava tarkalla ja pitkällä tähtäimellä. Kerran kuva-artesaani taiteilija, aina kuva-artesaani taiteilija. Olla mestari, taitava, näyttää muille mihin pystyy. Ei pidä luulla, että se loppuisi joskus, se ei lopu koskaan vaan säilyy ikuisesti.” -Hanna Nieminen, Kaarisillan Taidestudion taiteilija
PINJA SYDÄNMAA
Suuri seikkailu, värien maailma
2.-27.10.2024
Pinja Sydänmaan näyttely on värikäs matka, suuri seikkailu taiteen maailmaan.
Pinja nauttii, kun tekee taidetta. Hän tekee monipuolisesti kaikenlaista taidetta. Hän piirtää, tekee keramiikkaa ja taidegrafiikkaa, veistää puuta ja maalaa värikkäitä tauluja.
Hän itse kertoo taiteestaan: “Piirustukset ja maalaukset ovat elämän syke. Runoutta, kauniita sanoja, filosofiaa. Romanttisia tarinoita, Minun omaa tarinaa, ihania maalauksia. Taide on loistava asia elämässäni.”
Pinja Sydänmaan maalauksissa aiheet osittain abstrahoituvat. Maalausprosessi on tärkeässä osassa, kun lukuisat värikerrokset ja siveltimen jäljet, sekä akryylitussien raikas jälki, luovat kuvapinnan ja teoksiin hänelle ominaisen tunnelman. Maalaamisen lisäksi Pinjaa kiinnostavat keramiikka, puunveisto sekä runous.
Pinja Sydänmaa on suorittanut kuvallisen ilmaisun perustutkinnon ja valmistunut kuva-artesaaniksi vuonna 2018. Siitä lähtien hän on työskennellyt Kaarisillan taidestudiossa. Vuonna 2019 hän sai Lahden kaupungin Nuori kulttuurintekijä -stipendin.
”Ihania maalauksiani. Taidemaailma. Teokset puutarhassasi. Maalla. Mallusjärvellä, Karkkulassa, Orimattilassa. Heinäpellolla kesässä, lehmät, lammas, kauris.”
Pinja Sydänmaa 20.9.2024
HANNA NIEMINEN
Hannan Ihmetaikamaa
4.-29.9.2024
Hanna Niemisen taidenäyttely on kaikille fantasiasta pitäville. Hanna toivoo kokonaisuuden olevan mahdollisimman harmoninen ja terapeuttinen kokemus. Teosten värit saavat katsojille erilaisia tunteita aikaan. Näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia ja keramiikkaa.
”Aiheet tulevat unistani, kokemuksistani, kaikesta mistä olen saanut inspiraatiota. Kaikki yhdistyvät. Teini-iässä aloin jo harjoittelemaan ruusujen piirtämistä, se on minulle tärkeä aihe. Samoin taikaolennot ja kaikki fantasiaan kuuluvat asiat ovat minulle voimakkaasti tärkeitä.
Ensin luonnostelen ja väritän luonnoskirjaani, sitten maalaan taulunpohjaan akryyliväreillä. Olen maalannut myös öljyväreillä mutta se ei tuntunut omalta tekniikalta. Akryyliväreillä pääsen etenemään nopeammin.
Pidän värien sekoittamisesta ja sävyjen runsaudesta teoksissani. Soinnukkuus on myös hyvin tärkeää. Värit tulevat teoksissani yllättävän hyvin toimeen keskenään.
Taide on rauhoittavaa. Odotan aina, että pääsen jatkamaan töitäni Kaarisillassa. Teen maalauksia, keramiikkaa ja taidekäsitöitä. Teoksissani kuvaan herkkiä tunteitani ja fantasiateemoja. Toivon, että teokseni inspiroivat ihmisiä.”
Hanna Nieminen (s.1996) on suorittanut Kuvallisen ilmaisun perusopinnot Salpauksen kuva-mediataiteen koulutusohjelmassa valmistuen vuonna 2016 Kaarisillan Taide- ja toimintakeskuksessa Lahdessa. Nyt hän työskentelee Kaarisillan Taidestudiossa.
Aleksi Pietikäinen
Murhasta tuli totta
7.8.-1.9.2024
”Tykkään katsoa Murhasta tuli totta -TV-sarjaa. Halusin tehdä sarjan käsikirjoittajan työpöydän, siihen kirjoituskoneen ynnä muita tavaroita.”
Näin Aleksi Pietikäinen itse kertoo näyttelyn nimikkoteoksesta.
Aleksi Pietikäinen (s. 1992) on monipuolinen taiteilija, jonka teosten aiheet nousevat usein hänen lähiympäristöstään. Hän kuvaa taiteessaan lämpimästi, usein huumorinkin sävyttämänä, itselleen tärkeitä aiheita: kotieläimet ja arkiset tavarat avaavat katsojalle näkökulman tekijän maailmaan. Aleksi työskentelee pääasiassa maalausten ja keramiikan parissa. Viime vuosina hän on kiinnostunut myös tekstiiliveistoksista.
Aleksi Pietikäinen on suorittanut kuvataiteen ammattitutkinnon vuonna 2014 Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa Lahdessa. Nyt hän työskentelee taiteilijana Kaarisillan Taidestudiossa. Aleksi on Lahden Taiteilijaseuran jäsen ja hänet on valittu Kettukin vuoden taiteilijaksi vuonna 2022. Hänen teoksiaan on ollut mahdollisuus nähdä näyttelyissä Suomessa ja ympäri maailmaa jo vuodesta 2011.
“Tykkään piirtää, tehdä käsitöitä. Mieluisin materiaali on savi. Kuvaan töilläni minulle tärkeitä aiheita, muun muassa arkipäivän asioita ja ihmisiä.”
Lisätietoa Aleksista:
https://kaarisilta-studio.fi/aleksi-pietikainen/
Kaarisillan KESÄ
26.6. - 4.8.2024
Kaarisillan ryhmänäyttely sukeltaa kesäisiin tunnelmiin. Teoksissa kukoistavat kesän runsauden ja rehevyyden lisäksi elokuisten iltojen tummat sävyt. Vedenalaisen luonnon herkkyys saa muotonsa kala-aiheisessa keramiikassa.
Näyttelyn taiteilijat ovat lahtelaisessa Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa paraikaa työskenteleviä ja aiemmin työskennelleitä taiteilijoita ja taideopiskelijoita. Heiltä on esillä maalauksia ja veistoksia, sekä uutta että varhaisempaa tuotantoa.
Näyttelyn taiteilijat: Paul Gustafsson, Eetu Jokela, Mikko Kirves, Sari Koivunen, Pirjo Linko, Minna Nilsson, Aleksi Pietikäinen, Saija Seppälä, Pinja Sydänmaa, Jani Virtanen ja Matias Waris.
MUSIIKIN VOIMA
29.5. - 20.6.2024
Musiikki on innoittanut kuvataiteilijoita kautta aikojen, ja musiikkia on aineettomuudessaan pidetty usein kiehtovimpana taiteenlajina. Musiikin voima -näyttelyn teokset ovat niin ikään saaneet inspiraationsa musiikista.
Osa näyttelyn taiteilijoista lähestyy musiikkia selkeästi esittävinä aiheina, kuten pelimanneina ja leijuvina nuotteina. Osalle tekijöistä musiikki merkitsee abstrakteja muotoja ja värejä, jotka voivat kuvastaa erilaisia säveliä.
Näyttelyn kymmenen taiteilijaa työskentelevät Kaarisillan Taidestudiossa Lahdessa. Heiltä on näyttelyssä esillä maalauksia sekä veistos ja piirros.
Näyttelyn taiteilijat ovat Stefan Ahlström, Mikael Alanko, Aino Kataja, Tuomo Kervinen, Miika Kurki, Antero Laine, Anni Lindberg, Aleksi Pietikäinen, Pinja Sydänmaa ja Mikael Valjakka.
ILON SILTA
2. - 26.5.2024
Ilon silta -näyttely on toteutettu yhteistyössä Kaarisilta ry:n ja Koulutuskeskus Salpauksen tekstiili- ja muotialan kanssa.
Kaarisillan päivätoiminnan tekstiilitaide-studiolaiset ovat suunnitelleet ja toteuttaneet eri tekniikoin kankaat itselleen ja Salpauksen opiskelijoille. Näistä kankaista tekstiili- ja muotialan opiskelijat ovat valmistaneet asut itselleen ja parilleen.
AIKAHYPPY
4.4. - 28.4.2024
Kaarisillasta valmistuvat kuvataiteilijat esittävät Aikahypyn Galleria Art Kaarisillassa huhtikuussa. Aikahyppy tarjoilee pikakelauksen kolmen vuoden kuvataideopintojen ajalta. Aikahypyssä on mukana piirtämällä, maalaamalla, veistämällä ja taidegrafiikan keinoin toteutettuja teoksia. Toukokuussa häämöttää hyppy valmistumisen jälkeiseen aikaan, tulevaisuuteen.
Mukana on töitä yhdeksältä visuaalisen alan artistilta. Milla Hokkanen painottaa töissään teknistä taitavuutta. Heta Hyvönen valmistaa puusta, savesta ja muovista olentoja. Neea Kyllönen työskentelee maalauksen ja taidegrafiikan menetelmin. Hänen töissään on tärkeää värikkyys. Pyry Nikula on kiinnostunut luomaan paikkoja ja hahmoja. Kai Pitkäsen taide näyttää ensikatsomalta sekalaiselta, mutta tarkempi vilkaisu tuo esiin tapahtuman ja harkittuja yksityiskohtia. Hannah Sklar työskentelee mieluiten taidegrafiikan menetelmin. Tomi Vainion taide syntyy omalla painollaan. Emi Tuominen tekee savesta käyttöesineitä. Maalatuilla hahmoillaan Emi haluaa tuoda esiin diversiteettiä. Alma Tähden taide on realistista.
Taiteilijoista löytyy tarkemmat esittelyt osoitteesta: https://kaarisilta-studio.fi/opiskelijat/.
Näyttelytyöt ovat valmistuneet kolmevuotisten Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perusopintojen aikana. Kaarisilta järjestää koulutusta yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa vaativan erityisen tuen koulutuksena. Koulutus on kuvataidelähtöistä ja sen suorittanut valmistuu Kuvan toteuttajaksi. Opiskelujen aikana tutustutaan monipuolisesti erilaisiin kuvataiteen menetelmiin ja ilmaisutapoihin. Ideana on, että jokainen opiskelija löytää ja suuntautuu omiin vahvuuksiinsa ja itseään kiinnostaviin menetelmiin.
RAAKALAISET
6.3. - 31.3.2024
Kaarisillan ensimmäisen vuosikurssin Media-alan ja kuvallisen ilmaisun ryhmän opiskelu on käynnistynyt kuvataiteen klassisilla aiheilla; omakuvilla, maisemilla, asetelmilla ja interiöörikuvauksilla. Näin kuvan tekemisen alkuvaiheessa pääpaino on ollut maalauksen ja piirtämisen perustekniikoissa, kuten sommittelussa, sivellintekniikassa ja värin rinnastamisessa. Puolen vuoden työskentelyn tuloksia on koottu nyt nähtävillä olevaksi yhteisnäyttelyksi.
Raakalaiset-nimellä on myös samansuuntainen taidehistoriallinen yhtymäkohtansa. Jo yli sata vuotta sitten nimitettiin rohkeasta värin käytöstään tunnettuja, väljästi toisiinsa liittyviä, ja yhdessä esiintyviä ranskalaistaiteilijoita nimellä les fauves eli villipedot.
Tämän nyt esillä olevan KUV23-ryhmän teokset nykypäivänä eivät ehkä herätä katsojissa samanlaisia reaktioita kuin villipedot viime vuosisadan alussa. Mutta vaikka mistään taidebarbarismista tässä näyttelyssä ei olekaan kyse, niin maalausjälkeä näissä taideopiskelijoiden kuvissa voi tuoreudessaan ja elämänmyönteisyydessään oikein hyvin verrata fauvisteihin.
Näyttelyn taiteilijat ovat Jenna Haanperä, Emilia Hallas, Moona Honkanen, Moona Kinnunen, Sara Paloniemi, Niko Porvari, Lila Sihvonen, Aino Silén ja Suvi Turkki.
Kaarisilta Biennale 2023 palkintonäyttely:
SARI KOIVUNEN
7.2. - 3.3.2024
Sari Koivunen palkittiin Kaarisilta Biennale -palkinnolla kesällä 2023. Art Kaarisillalla on ilo esitellä Koivusen maalauksia runsaassa, retrospektiivisessä näyttelyssä.
Koivusen maalaukset kuvaavat taiteilijan lämminhenkistä maailmaa. Teosten keskeisiä aiheita ovat tutut ihmiset ja luonto sekä koetut elämykset ja tapahtumat. Yksi innoituksen lähde on musiikki, joka on tärkeä osa Koivusen elämää.
Koivunen maalaa lempein ja iloisin värein, rennolla otteella. Rakkaat aiheet saavat toisinaan koristeellisen ja toisinaan pelkistetyn muodon Koivusen kaksiulotteisessa kuvaustavassa.
Sari Koivunen on valmistunut kuva-artesaaniksi Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksesta vuonna 2012. Hän työskentelee kuvataiteilijana Kaarisillan Taidestudiossa.
Lisätietoja:
Matkamuistoja
10.1. - 4.2.2024
Art Kaarisillan vuosi 2024 avautuu eksoottisesti Matkamuistoja-näyttelyllä. Vieraat maat, luonto, eläimet ja maisemat ovat innoittaneet Kaarisillan taidestudioiden taiteilijoita. Esillä on maalauksia ja keramiikkaa. Osa teoksista pohjautuu valokuviin ja mielikuviin, osa toteutuneisiin matkoihin, kuten Raija Raition Rooma-aiheiset maalaukset. Tervetuloa mukaan!
Näyttelyn taiteilijat: Paul Gustafsson, Katja Hiltunen, Aleksi Pietikäinen, Raija Raitio, Eila Sikanen, Pinja Sydänmaa, Matias Waris, Maija Wiman.