Markku Tolvanen: Hienoja kissoja (2019, muste paperille)

ÄLÄ PUUTU MUN ASIOIHIN
3.-14.4.


Näyttelyn nimi Älä puutu mun asioihin on Autismisäätiön asiakkaan lausahdus, joka äänestettiin näyttelyn nimeksi useiden muiden loistavien lausahdusten joukosta. Näyttelyyn valituilla teoksilla halutaan korostaa taiteilijoidemme itsemääräämisoikeutta vaikuttaa tekniseen toteutukseen, aiheeseen, ohjauksen tarpeeseen sekä viimeistelyyn. Näyttelyssä esitellään teoksia, joita muiden ei tarvitse lokeroida, luokitella, määritellä eikä toimia muiden halujen mukaan.

Autismisäätiöllä tuetaan taiteilijoiden kehitystä kohti ammattillisempaa taiteilijaidentiteetiä ja mahdollistetaan uusien tekniikoiden sekä materiaalien kokeilu, joita tullaan näkemään näyttelyssämme.

ALEKSI PIETIKÄINEN:
ALLUN KOTI / ALLU´S HOME
13.-31.3.

Aleksi Pietikäisen teosten aiheet nousevat usein hänen lähiympäristöstään. Hän kuvaa taiteessaan lämpimästi, usein huumorinkin sävyttämänä itselleen tärkeitä aiheita: kotieläimet ja arkiset tavarat avaavat katsojalle näkökulman tekijän maailmaan.

Aleksi Pietikäinen työskentelee pääasiassa maalausten ja keramiikan parissa. Viime vuosina hän on kiinnostunut myös tekstiiliveistoksista sekä elokuvailmaisusta. Näyttelyssä on esillä laaja kirjo eri tekniikoin toteutettuja teoksia.

"Minä maalaan ja teen veistoksia mukavista aiheista. Mä nautin maalaamisesta. Keramiikasta tykkään erityisesti, teen vaikka kodinkoneita. Savi on mulle mieluinen materiaali." Aleksi kertoo työskentelystään.

Aleksi Pietikäinen työskentelee taiteilijana Kaarisillan Taidestudiossa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2014. Näyttely on hänen toinen yksityisnäyttelynsä.


Sai Koivunen: Mitalisti (2019, akryyli)

URHEILUN JUHLAA
20.2.-10.3.

Näyttely on kunnianosoitus urheilulle: liikunta luo riemua ja hyvää oloa, mutta siihen sisältyy myös kilpailun jännitystä ja itsensä peliin laittamista. Urheilu kiinnostaa ja innostaa, mutta myös yhdistää ihmisiä. Urheilu ja taide molemmat tuottavat ihmisille elämyksiä, koskettavat. Näyttelyssä on esillä urheiluaiheisia teoksia Kaarisillan Taidestudiosta.

Kaarisillan Taidestudio tarjoaa mahdollisuuden keskittyä omaan taiteelliseen työhön täysipäiväisesti ammattitaiteilijan tuella. Näyttelytoiminta kuuluu olennaisena osana Taidestudion työskentelyyn ja taiteilijat esittäytyvät sekä ryhmä- että yksityisnäyttelyissä. Taidestudion taiteilijoiden teoksia on useissa julkisissa ja yksityisissä taidekokoelmissa.

ANTERO LAINE: TÄMÄ HETKI
23.1.-17.2

Tarkkaan harkitut värisävyt ja rauhallinen tunnelma ovat ominaisia Antero Laineen taiteelle. Hänen teoksensa ovat pelkistettyjä ja jokainen yksityiskohta on merkityksellinen. Teemoina esiin nousevat ihminen arkisissa toimissaan, eläinten kauneus, luonnon hiljaisuus ja rauha. Antero Laineen teosten aihemaailma on meille tuttu, läheinen ja koskettava.

Antero Laine on valmistunut kuva-artesaaniksi vuonna 2006. Hän työskentelee Kaarisillan Taidestudiossa. Antero Laineen tuotanto koostuu maalauksista, keramiikasta ja tekstiiliteoksista. Vuonna 2018 Antero Laine valittiin Kettukin vuoden taiteilijaksi. Nyt avautuva näyttely on Antero Laineen neljäs yksityisnäyttely.

Teoskuva yllä: Antero Laine: Lumisade (2018, akryyli)Zaracrow: Zara Crow (2017, akryyli)

9.-20.1.2019
KUVAAN SEN ULOS

SEKSUAALISTA HYVÄKSIKÄYTTÖÄ KOKENEIDEN TEOKSIA

Kuvaan sen ulos -näyttely esittelee seksuaalista hyväksikäyttöä ja seksuaalista väkivaltaa kokeneiden teoksia. Teokset ovat syntyneet tekijöiden henkilökohtaisista kokemuksista ja tarpeesta käsitellä niitä taiteen keinoin. Näyttelyyn osallistuu yhteensä 16 aikuista henkilöä ja esillä on monin eri tekniikoin toteutettuja kuvia sekä veistoksia. Lisäksi useat osallistujista ovat avanneet teoksiaan ja niiden tekoprosessia myös tekstin muodossa.

Näyttelyn teokset tuovat näkyväksi seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan traumatisoivia vaikutuksia ja vakavia seurauksia. Kuvat kertovat tarinoita kivusta, vihasta, pelosta, itsetuhosta ja itsensä kadottamisesta. Mutta samaan aikaan läsnä on pieni toivo, rohkeus, voima jatkaa eteenpäin ja päästä yli sekä kokemus asteittaisesta eheytymisestä. Kuvat ovat muuntuneet mahdollisuudeksi kanavoida omia kokemuksia uuteen muotoon, mahdollisuudeksi kuvata jotain ulos itsestä. Nyt niillä on lisäksi tärkeä merkitys tuoda tätä kaikkea myös muiden nähtäville.

Osa tekijöistä osallistuu näyttelyyn omalla nimellä, osa nimimerkillä ja osa nimettömänä.

Teokset voivat herättää voimakkaita tuntemuksia.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry:n ja Suomen Delfins ry:n kanssa. Näyttelyä on tukenut Svenska Kulturfonden. Lisäksi mukana näyttelyn mahdollistamisessa on ollut useita muita tahoja ja henkilöitä. Näyttelyn tuottajina ja kuraattoreina ovat toimineet Anna Vuopala ja Tuuli Rouhiainen.