VIERAILLA MAILLA
28.11.2018-6.1.2019


Näyttelyssä on esillä Kaarisillan taiteilijoiden teoksia, joiden yhdistävänä tekijänä on kiinnostus vieraisiin maihin ja kulttuureihin. Näyttelyn teoksissa matkataan paratiisisaarilta Kaukoidän kulttuureihin. Näyttelyn yhteydessä myös Kaarisillan joulumyyjäiset.

VALO
7.-25.11.


VALO on Kaarisillan päiväaikaisen toiminnan taiteilijoiden yhteisnäyttely.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet paperista, paperisavesta ja paperiposliinista. Taiteilijat ovat halunneet tuoda teoksillaan valoa ja iloa pimeään syksyyn. Näyttelyssä on esillä sekä yhdessä tehtyjä että yksittäisten tekijöiden valoteoksia.

Päivätoiminnan ohjaajina toimivat Piritta Vainio ja Marjut Liesmäki.



MATIAS WARIS: ELOKUVISTA
17.10.-4.11.

KAARISILTA BIENNALE 2017 PALKINTONÄYTTELY

Matias Waris palkittiin Kaarisilta Biennale 2017 -kuvataidetapahtuman pääpalkinnolla. Elokuvista- näyttely on hänen palkintonäyttelynsä. Kaarisilta Biennalessa Wariksella oli esillä sarja hahmoja elokuvamaailman klassikoista ja tässä näyttelyssään hän jatkaa saman teeman käsittelyä ja tuo esille nyt suuremman joukon elokuva-aiheisia henkilökuvia.

Matias Wariksen tyyli ja tapa kiteyttää aiheensa on yksilöllinen ja tunnistettava. Hänelle ominaista on rohkea aiheiden pelkistäminen, jolloin vain olennainen jää jäljelle. Omintakeinen tekniikka, jossa kuva-aihe rakentuu kerroksista - niiden lisäämisestä ja poistamisesta - on olennainen osa Wariksen teoksia ja hänen työskentelyään. Tekemisen ja prosessin intensiivisyys ja materiaalin tuntu peilautuvat voimakkaasti teoksiin. Matias Waris on työskennellyt Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksen Taidestudiossa vuodesta 2012 lähtien. Tämä on hänen kolmas yksityisnäyttelynsä.

Kaarisilta Biennale on kaikille erityistä tukea tarvitseville taiteentekijöille avoin jurytetty kuvataidetapahtuma ja kuvataidenäyttely. Tapahtuman tavoite on tuoda laajasti esille erityistaidetta ja tasa-arvoistaa erityistaiteen ja -taiteilijoiden asemaa suhteessa muuhun taidekenttään. Kaarisilta Biennalea on toteutettu vuodesta 2013 lähtien joka toinen vuosi. Seuraava Biennale on kesällä 2019. Tapahtuma järjestetään Erstan Kartanossa Villähteellä sekä Art Kaarisilta -galleriassa Helsingissä.


VALEATERIA
26.9.-14.10.

Kaarisillan kuvataideopiskelijat esittelevät ensimmäisen opiskeluvuoden aikana tekemiään piirustuksia ja veistoksia. Betonisten veistosten aiheena on ruoka ja piirustukset perustuvat luonnon havainnointiin. Kuvallisen ilmaisun perusopinnot kestävät kolme vuotta ja niistä valmistuu kuva-artesaaniksi.

Näyttelyssä on annoksia yhdeksältä eri taiteilijalta. Katja Heikkilä pitää aasialaisesta ruuasta ja herkistä viivoista. Kirsi Hermansin maustaa työnsä voimakkailla väreillä. Salla Karppanen tekee töissään tarkkoja havaintoja, Anne Korhonen pyrkii töissään kolmiulotteisuuteen ja valitsee aiheekseen usein ihmisen. Miika Kurki tarjoilee näyttelyssä vuohenjuustopiirakkaa ja quatro stagionia. Joona Manninen vertaa taidettaan nyky-yhteiskuntaan, joka on hänen mielestään sekava ja epärealistinen. Viljo Pertola on valmistanut näyttelyyn ison spagettiannoksen. Jyry Sirén kiinnittää huomiota ruuan terveellisyyteen. Ville von Martens tykkää ranskanperunoista ja piirtämisestä.

Kaarisilta on Villähteellä Lahdessa sijaitseva taide- ja toimintakeskus. Kuvallisen ilmaisun ja musiikkialan koulutus järjestetään ammatillisena erityisopetuksena yhteistyössä koulutuskeskus Salpauksen kanssa.


SARI KOIVUNEN: ELÄINPUISTO
5.-23.9.

Sari Koivusen taide on hänen omien sanojensa mukaan kunnianosoitus luonnon kauneudelle. Se on uljaiden, söpöjen, pehmeiden, untuvaisten eläinten ihastelua ja elämän hyvien ja kauniiden asioiden kuvaamista.

"Kun maalaan, mielessäni soi musiikki. Luonto innostaa minua, haluan kuvata sen taikaa".

Taiteilija työssään aina paljastaa tietoisesti tai tiedostamattaan palan sisintään. Sari Koivusen näyttely kutsuu tutustumaan hänen värikkääseen ja lempeään maailmaansa.

Sari Koivunen on valmistunut 2012 kuva-artesaaniksi ja työskentelee kuvataiteilijana Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksen Taidestudiossa.

Flamingot (2017, akryyli)


NÄKEMÄTÖN HETKI
22.8.-2.9.

ROOLIPUKUJEN TAIKA ANNA KONTEKIN LUONNOKSISSA

NÄKEMÄTÖN HETKI -näyttely esittelee puvustaja-lavastaja Anna Kontekin luovan suunnitteluprosessin yleisölle näkemätöntä ainesta: pukuluonnoksia.

”Jo 40 vuotta sitten aloin suunnitella sekä teatterilavastuksia että -pukuja – sinä aikana on syntynyt yli 150 teosta. Tällä luovuuden polulla olen käynyt läpi oopperaa, balettia, draamaa, operetteja, musikaaleja, visualisoituja konsertteja sekä teoksia televisioon. Jokaisen teoksen luonne ja tunnelma on erilainen ja ainutlaatuinen – niin musiikissa kun tekstissäkin. Juuri nämä elementit luovat työlleni lähtökohdat. Lavastus- ja pukuluonnokset syntyvät kuunnellessani tai lukiessani teosta, jonka parissa työskentelen. Sillä hetkellä olen yksin. Hetki on hyvin henkilökohtainen ja ainutlaatuinen, suorastaan neitseellinen. Mielikuvituksessani kokemus muuntuu visuaaliseksi. Syntyy kuvia, joiden värit ja liike soljuvat ajatuksissani suorastaan vauhdilla, tunnelmat muuttuvat, mielikuvat muuttuvat. Tämän yritän nopeasti siirtää piirtämällä ja maalamalla hahmotelmiksi, säilyviksi kuviksi.

Olen valinnut näyttelyyni erityisesti sellaisia kuvia, jotka ovat syntyneet nopeassa luovuuden hetkessä, tietynlaisessa ekstaasissa, kun olen tunteiden vallassa eivätkä aivoni käsittele prosessia analyyttisesti. Silloin mielelläni maalaan käsin, siirtääkseni välittömästi talteen nopeasti ohimenevän tunteen. Tämä ensimmäinen kosketus ja kokemus tuntuu erityisen arvokkaalta ja luonnolliselta. Tätä hetkeä kukaan ei näe. Vasta sen jälkeen alkaa analyyttinen ja tekninen prosessi luonnoksesta roolipuvuksi. Näyttelyssäni on mahdollista nähdä roolipukuluonnoksien taianomaista maailmaa, mielikuvitusta todellisuuden alkuna ja puettuna, puvun tarinan fantasiaa ja lumousta.”

Pukuluonnoksia on esillä monista eri produktioista, mm. Satakieli-oopperasta, Joutsenlampi-baletista sekä Camille Claudel -näytelmästä.

http://annakontek.com/fi/

UNEN VARJOT
11.7.-19.8.

Unen varjot kuljettaa kävijän kesäyön metsiin, lukin kutomiin verkkoihin ja unen katkelmiin. Näyttely on kokonaistaideteos, jonka maalaukset, veistokset ja paperiteokset rakentavat unien outoutta ja hämärän tunnelmaa.

Unen varjot on Kaarisilta ry:n taiteilijoiden teoksista koottu näyttely, jonka ovat kuratoineet ja toteuttaneet galleristit Maria Ollikainen ja Tuuli Rouhiainen.

Käy sisään.

Ismo Valtonen: Woods in the Midnight (2014, akryyli)


ALEKSI IKOLA
30.5. - 8.7.

Aleksi Ikola (s. 1992) maalaa tulevaisuuden nettikaupunkeja ja pelimaailmoja sekä kauhun elementtejä keskiyön aaveineen. Hänen väriyhdistelmänsä ovat hienostuneita ja epätavallisia. Ikolan lennokas ja irtonainen siveltimenjälki kertoo maalaamisen ilosta ja tekee kookkaista akryylimaalauksista arvoituksellisia. Heijastuuko kummitus peilipöydän kuvastimesta? Kuinka käy sadesään kalastajan?

Aleksi Ikola: Tavarakasa (2013, akryyli)

Aleksi Ikola: WWWcity (2014, akryyli)

AIVAN KOHTA ON HUOMENNA 25.4.-13.5. ja 15.-27.5.

"En koskaan ajattele tulevaisuutta. Se tulee kyllin pian."

- Albert Einstein

Joka puolelta meille toitotetaan, kuinka kaikki muuttuu digitalisaation myötä ja että kohta ympärillämme on robotteja tai koneihmisiä, jotka tekevät työt ja jopa melkein ajattelevat puolestamme. Mutta millainen huominen on? Ja minkälaiseksi voimme kuvitella tai toivoa nyt kuva-artesaaneiksi valmistuvien tulevaisuuden? Voisiko huomispäivän maailmaa ilmentää Pinja Sydänmaan Sähkökatkos metrossa, Jenna Elon Sumua, usvaa ja silmiä, kosmiseen avaruuteen häviävine inhimillisine piirteineen, tai Lassi Muurisen Puiston hehkussa -maalauksen utopistiset maisemat.

Vaikka suurimmaksi osaksi futurologien ajatukset tulevaisuudesta tuntuvat varsin synkiltä, niin lähes yksimielinen näkemys heidän keskuudessaan kuitenkin on, että vaikeimmin robotisoitavissa ja tekoälyllä korvattavissa ovat luovat ammatit. KUV15 –ryhmä on ollut Albert Einsteinin linjoilla, eikä ole ehtinyt paljon huomisia miettimään tiiviin kolmivuotisen opiskelunsa aikana. Mutta nyt on aika nostaa katse ja suunnata se paitsi tähän asti saavutettuun, myös ehdottomasti toivorikkaaseen tulevaisuuteen.

Aivan kohta on huomenna esittelee kymmenen nuoren Kaarisillasta kuva-artesaaniksi valmistuvan opiskelijan lopputöitä. Näyttely on kahdessa eri osassa, 1. osa 25.4.-13.5..2018 ja 2. osa 15.-27. 2018. Näyttelyn taiteilijat: Jenna Elo, Neea Haapala, Casimir Kaarre, Lassi Muurinen, Oona Peltola, Mark Piekkala, Tuukka Rasku, Pinja Sydänmaa, Seita Tenttula, Mikael Valjakka.

Seita Tenttula: Kaksi todellisuutta (Anatomia) / 2018, akryyli, väriliitu ja kollaasi kankaalle

Jenna Elo: Syvyyksien syvyys / 2017, akryyli kankaalle

Mark Piekkala: Siniset utareet / 2017, akryyli kankaalle, 100x100cm

Avajaisissa taiteilijat puhuivat teoksistaan yleisölle. Yllä Mikael Valjakka kertoo teoksestaan "Elimistö" (2018, akryyli kanakaalle).

11.-22.4.2018
AUTISMISÄÄTIÖ 20 VUOTTA

Autismisäätiö täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Viiden asiakkaan hankkeesta syntynyt Autismisäätiö on tuona aikana kasvanut valtakunnalliseksi palveluntuottajaksi ja Suomen autismiasian suunnannäyttäjäksi. Taiteen tekeminen on aina ollut luonteva osa Autismisäätiön palvelutarjontaa.

Viime vuosien aikana Autismisäätiön taidetoimintaa on kehitetty yhä kunnianhimoisempaan ja ammatillisempaan suuntaan. Näyttelytoiminta on jatkuvaa sekä omassa galleriassa Kohtaamispaikka Keppulissa että koko ajan laajenevilla areenoilla Suomessa ja kansainvälisesti. Taiteilijoiden kehitystä tuetaan kohti ammatillisempaa taiteilijaidentiteettiä, kuten Vallilan ohjaus- ja valmennuspalveluissa toimivassa Sininen Sirkus –taiteilijakollektiivissa. Tiivis yhteistyö toisten erityistaidetoimijoiden, kuten Kaarisilta ry:n ja Kettukin kanssa luo vankan pohjan erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden esiinnousulle.

Ryhmänäyttely Autismisäätiö 20 vuotta on esillä huhtikuussa kahdella eri kokoonpanolla Kohtaamispaikka Keppulissa Käpylässä ja galleria Art Kaarisillassa Sanomatalossa. Näyttelyissä voit tutustua niin Autismisäätiön pidemmän linjan konkareiden kuin myös uudempien taiteentekijöiden tuotantoon.


28.2. - 25.3.2018
KLAAS MOLENAAR &
ANTTI SAVOLAINEN

Klaas Molenaarin sekatekniikkatöissä abstraktin ja esittävän ero menettää merkityksensä. Usein jollain tavalla erilaisiin maisemiin liittyvät aiheet saavat mielikuvituksellisen ilmaisun. Molenaar työstää paperin reunasta reunaan aivan täyteen, ja lisäksi kirjoittaa piirroksistaan riveittäin tekstiä ikään kuin oman sisäisen maailmansa selitykseksi. Vahvojen värien teoksissa niin kalat, talot kuin tähtitaivaat lipuvat katsojan silmiin ja mieleen. Taiteilijan sanoin, kaikki hänen teoksensa ovat aina ”kauniita piirroksia”.

Klaas Molenaar (s. 1966, Huizen, Alankomaat) on työskennellyt Kunstcentrum Kijkoorin studiossa vuodesta 1990 lähtien. Molenaarin teoksia on useissa museokokoelmissa, mm. MADmusée (Liege, Belgia) ja Kunnenin Taidehallissa (Münster, Saksa).

Antti Savolaisen ilmaisu on hyvin yksityiskohtiin kiinnittyvää. Hänen taiteessaan yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla sekä realistisuus että satujen ja tarujen maailma. Tähän yhteisnäyttelyyn Savolainen on valmistanut keramiikkaveistoksia kivitavarasavesta. Esillä on myös taiteilijan pikkutarkkoja luonnoksia veistoksista. Näiden vuoropuhelusta syntyy hieno kokonaisuus, jossa voimme nähdä myös iloa ja huumoria, joka on Savolaiselle ominaista.

Antti Savolainen valmistui kuva-artesaaniksi Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksesta vuonna 2013. Valmistumisesta lähtien Savolainen on työskennellyt taiteilijana Kaarisillan Taidestudiossa ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa sekä ulkomailla.

Klaas Molenaar: St. Niklas with present boat

Antti Savolainen: Jänis (2017)


31.1.-25.2.2018
MAALAISELÄMÄÄ

Maalaiselämää on Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksen päivätoiminnan taiteilijoiden yhteisnäyttely, jossa on esillä keramiikkaa ja taidekäsityötä.

Keramiikassa on tutustuttu suomalaisiin maalaistalon eläimiin. Hevoset, lehmät, kanat ja koirat ovat muotoutuneet savesta hauskoiksi ja persoonallisiksi keramiikkaveistoksiksi, jotka ilmentävät tekijöidensä taiteellista ilmaisua. Minttu Koslow on toteuttanut maalaiselämäaihetta piirtämällä ja kaivertamalla työkoneita savilaatalle. Mark Piekkala on tehnyt eläinsarjansa omalla ainutlaatuisella pikkutarkalla ilmaisullaan.

Taidekäsityön parissa on toteutettu teoksia sekä itsenäisesti että yhteistyönä. Materiaaleina on käytetty mm. silkkiä, villaa ja puuvillaa. Teokset on valmistettu vanhoja käsityötaitoja syventäen, ja lisäksi on kokeiltu uusia tekniikoita esimerkiksi silkkimaalauksessa, huovutuksessa ja kankaanpainannassa.

Tekstiiliveistoksissa kaupunkilaiskoirat Daisy ja Nepo saapuvat tervehtimään maalaisserkkujaan. Pihamaan valtias, kukko tuijottaa maatalon isäntää vihaisesti. Se ei halua tulla syödyksi. Neulahuovutetuissa veistoksissa on materiaalina käytetty suomenlampaan villaa, lisäksi mm. koiran karvaa ja hevosen jouhia.


10.-28.1.2018
VIIDAKOSSA TARKKAILLAAN

INTO RY:N NÄYTTELY

Pertti Ruuna: Naantalin verokarhu (2017, akryyli kankaalle)

Erityistaidetoimintaa Varsinais-Suomen alueella edistävä turkulainen Taidekeskus Into ry esittäytyy Art Kaarisillassa Viidakossa tarkkaillaan -ryhmänäyttelyllään. Näyttelyn fokuksessa on oman aikamme ihminen. Millaisia me olemme ja miltä näytämme? Joukkoon mahtuvat myös ihmisten seuralaisina aikojen saatossa eläneet eläimet.

Näyttelyn teoskokonaisuuden polttopisteessä on evoluutioteoria ja erityisesti se, mistä me kaikki erilaiset ja erinäköiset ihmiset olemme lähtöisin ja millaisiksi olemme aikojen saatossa lopulta muuttuneet ja kehittyneet. Tärkeäksi kysymykseksi nousee tieteellisesti kiistatta oikeaksi todistettu tosiasia: polveudumme apinoista. Ennen puusta laskeutumistaan esi-isämme asustivat viidakon korkeimpien puiden latvoissa, suojassa maassa vaanivilta pedoilta – vaikka eräänlainen peto se kaukainen apina-esi-isämmekin on ollut. Näyttelyssä kuvattuina ovat apinat rinnakkain omakuviemme, perhekuviemme, aikamme sankarien ja antisankarien kanssa.

Näyttelyssä mukana olevat maalaukset ja mosaiikkiveistokset on toteutettu Turun suomenkielisen työväenopiston erityistaiteen kuvataideryhmissä.

Viidakossa tarkkaillaan -näyttelyssä on esillä teoksia useilta taiteilijoilta.