18.12.2012 - 6.1.2013
VIE MUT KOTIIN

Kaarisillan takeaway-näyttely

Näyttely koostuu Kaarisillan taidekokoelman töistä. Näyttely on samalla myyntinäyttely, josta teoksen saa ostaa heti mukaansa.

Antti Mustaparta: Saija (2009, akryyli)


5. - 16.12.
KUVA PUHUU

Papunetin kuvataidekilpailun 10-vuotisjuhlanäyttely

Kehitysvammaliiton Papunet-verkkopalveluyksikkö on järjestänyt jo kymmenen vuoden ajan kuvataidekilpailua puhe- ja kehitysvammaisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kuvalliseen ilmaisuun. Juhlavuoden kunniaksi eri vuosien kilpailutöistä on koottu näyttely Kuva puhuu. www.papunet.net/kuva-puhuu

Auli Nevalainen: Varikset rannalla

Linda Lauttia: Kolme koiranpentua


7.11. - 2.12.
JAN-ERIK ANDERSSON: "IKONINEN TILA" - TAITEEN JA ARKKITEHTUURIN TULEVAISUUS

Jan-Erik Andersson (s. 1954) on vuodesta 1980 tuottanut installaatioita, performansseja, julkisia taideteoksia, interaktiivisia mediateoksia ja arkkitehtuuria. Viime vuosina Andersson on saanut kansainvälistä huomiota arkkitehtuuriprojekteillaan. Yhdessä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa suunniteltu lehdenmuotoinen kokonaistaideteos Life on a Leaf -omakotitalo Turussa on huomioitu New York Timesia myöten.

Art Kaarisillan näyttelyssään Andersson tuo Helsinki Design -vuoteen omaan puheenvuoronsa ja esittää teoksia, jotka ottavat kantaa ornamentiikan ja mielikuvituksellisemman arkkitehtuurin puolesta. Teokset painottavat taiteellisen ajattelun vahvempaaosuutta kaupunkisuunnittelussa. Näyttelyn pääteos Life on a Leaf Video Kiosk -installaatio esittää eri videoiden kautta talon rakennusprosessia
sekä elämää kokonaistaideteoksessa. Kioskin seinät on tehty talon rakentamisesta
ylijääneistä materiaaleista.


19.10. - 2.11.
HANNA KEYNÄS
"Hyvänlaisia maalauksia aivoista, istukoista ja napanuorista"

Taiteilija Hanna Keynäs on 49-vuotias autistinen nainen. Näyttelyssä on esillä hänen maalauksiaan sekä keramiikkaveistoksia. Hanna itse luonnehtii maalauksiaan "hyvänlaisiksi tauluiksi, joissa on sikiöitä, napanuoria, aivoja ja istukoita". Nämä aiheet Hanna on valinnut siksi, että ne ovat hänen mielestään nätin näköisiä. Taulujen maalaaminen tuntuu hienolta ja niistä tulee Hannalle iloinen mieli. Hän myös uskoo, että katsojille tulee tauluista hyvä olo. Maalausten lisäksi näyttelyssä nähdään videodokumentointi taiteilijan vierailusta Kätilöopiston synnytysosastolla. Vierailulta hän haki inspiraatiota ja aiheita töilleen tutustumalla ja tutkimalla synnytyssairaalan ympäristöä, välineistöä ja istukoita. Video on myös liikuttava henkilökuva yhden erityisen naisen suuresta päivästä.

Syntymä (2012, akryyli)

Sikiö (2012, akryyli)


3. - 16.10.
PÄÄASIAA

Muotokuvia Kaarisillasta

Näyttely esittelee Kaarisillan toisen vuoden kuva-artesaaniopiskelijoiden muotokuvaveistoksia ja veistosten taustalla olevia luonnospiirroksia. Lisäksi näyttelyssä on Kaarisillassa työskentelevän taiteilija Annakaisa Ahosen muotokuvamaalauksia.

Näyttelyn taideopiskelijat ovat Otto Kasvio, Kari Keskinen, Heidi Kiuru, Paula Laine, Aleksi Pietikäinen, Emilia Rämä, Sonja Salakka ja Juha Valkama.

Juhlimme samalla kuluvana vuonna 25 vuotta täyttävää Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskusta.

Juha Valkama: Omakuva (2012, värillinen betoni)

Paula Laine: Omakuva (2012, lyijykynä)


12. - 30.9.
VILLE SEPPÄLÄ
"KYMPIN ARVOISIA MAALAUKSIA"

Ville Seppälä aloitti maalausharrastuksen 32-vuotiaana vuonna 2006 Vanajaveden Opiston ja taidekeskus Kettukin järjestämällä taidemaalauksen erityiskurssilla. Villellä oli alusta asti oma erittäin maalauksellinen, värikäs ja vapaamuotoinen tyylinsä. Siksi hän pääsi heti mukaan taidekeskuksen näyttelytoimintaan.

Seppälän töitä on ollut aiemmin esillä useissa ryhmänäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen ensimmäisen yksityisnäyttelynsä järjesti Taidekeskus Kettuki Hämeenlinnassa kaupungintalo Wetterin näyttelytiloissa 2011.

Art Kaarisillassa esillä oleva näyttely on koottu Ville Seppälän koko tuotannosta, joka jäi valitettavasti vain noin kuuden vuoden mittaiseksi. Seppälän äkillinen poismeno kesällä 2012 oli valtava järkytys paitsi läheisille, myös Taidekeskus Kettukin taiteilijoille ja henkilökunnalle.

Ville ei yleensä puhunut omista maaluksistaan juuri mitään, mutta jos hän oli tyytyväinen, hänen kommenttinsa oli ytimekäs: "Kympin arvoinen maalaus."

Ville Seppälä: Upseeri


30.8. - 9.9.
COWBOY HENK

Kamagurka& Herr Seele (Belgia)

Cowboy Henk -sarjakuva syntyi vuonna1981 belgialaiseen sosialistiseen Vooruit -sanomalehteen, jossa se jatkoi ilmestymistään vuoden ajan, kunnes sarja lopetettiin liiallisen närkästyneen lukijapalautteen vuoksi. Henkin mahdottoman absurdit seikkailut ovat kuitenkin jatkuneet aina tähän päivään asti poikien esim. TV-sarjan sekä patsaan ja tehden sanavalmiista tekijöistään flaamilaisia kuuluisuuksia.


Festivaali- ja näyttelyvieraaksi saapuva Peter "Herr Seele" van Heirseele (s. 1959) on Cowboy Henk -tekijäparin piirtäjä. Sarjakuvien ohella Herr Seele virittää pianoja, maalaa ja nauttii arjesta ihan tavallisena flaamilaisena julkkiksena. Art Kaarisillan näyttely on pienimuotoinen Cowboy Henk -retrospektiivi sisältäen suurikokoisia sarjakuvaoriginaaleja sekä piirroksia vuosien varrelta. Näyttelyllä juhlistetaan myös festivaaleilla julkaistavaa uutta Cowboy Henk ja lahjahevoset -albumia.


24.7. - 26.8.
ILONA VUORISTO

Ilona Vuoristo (s. 1982) on intohimoinen piirtäjä. Hänen värikynillä toteutetut teoksensa koostuvat lukemattomista viivoista. Sienet, puut, kukat, tähdet, linnut ja ilmapallot ovat hänen kuvaelementtejään, joita toistamalla hän saa aikaan monikerroksisen, värikkään ja sykkivän tekstuurin. Katsoja voi aistia teoksissa orgaanisuutta ja maisemallisuutta. Myös vuodenajat ovat läsnä.

Vuoristo on valmistunut kuva-artesaaniksi Kaarisilta ry:n kuvallisen ilmaisun ammatillisesta koulutuksesta vuonna 2006.

Piirros 3 (2012, puuväri pariisinpaperille, 48x63 cm)


30.5. - 22.7.
MEHEVÄÄ JÄLKEÄ

MEHEVÄÄ JÄLKEÄ -näyttelykokonaisuus on yhdistelmä kahden Kaarisillan kuvallisen ilmaisun opiskelijaryhmän maalauksista. Teokset ovat valmistuneet lukuvuoden 2011-12 aikana. Akryyli- tai sekatekniikkamaalaukset ovat aihepiiriltään maisemia, omakuvia ja asetelmia. Niille on usein ominaista mehevät väririnnastukset ja vapaa, maalaamisen riemua heijastava tekotapa. Pitkienkin prosessien tuloksina syntyneet maalaukset ovat tuoreita ja välittömiä.

Pirkka Hytönen: Afrikkalainen suklaanappiasetelma (2012, akryyli ja väriliitu)

Kati Jaatinen: Lumpeet (2012, tussi)

Aleksi Pietikäinen: Mua janottaa (2012, akryyli ja tussi)


26.4. - 27.5.
KAUNIS AJATUS

Kaarisillan valmistuvien kuva-artesaanien näyttely

Opinnäytetyönäyttely Kaunis ajatus esittelee kahdeksan Kaarisillasta valmistuvan opiskelijan maalauksia ja veistoksia.

Sari Koivunen, Viivi Vikman ja Anna Toivainen ovat väriherkuttelijoita, jotka yhdistävät maalauksissaan eri materiaaleja ja tekniikoita. Ilona Ihaksin, Antti Savolaisen ja Pirkka Hytösen kaksi- ja kolmiulotteiset työt perustuvat usein tarkkaan havainnointiin. Kati Jaatinen ja Tiina Holappa yhdistelevät teoksissaan vesiväriä, tussia, guassia, akryyliä ja erilaisia piirtimiä. Jaatinen on keskittynyt pääosin ihmisten kuvaamiseen, Holappa poimii työnsä aiheet usein populaarikulttuurista.

Yhteinen näyttely nimettiin Kauniiksi ajatukseksi, sillä se nostaa elämän mukavia puolia esiin ja kehottaa katsojaa haaveiluun.

Antti Savolainen: Havunainen (2012. akryyli kankaalle)

Sari Koivunen: Joutsenet (2012, sekatekniikka)


4. - 22.4.
SUSANNA PAASONEN:
VIRTAAVAT VÄRIT

Susanna Paasosen (s. 1977) maalaukset koostuvat päällekkäisistä läpikuultavista värikerroksista. Niiden usein samansuuntainen sivellintekniikka saa aikaan virtaavuuden vaikutelman. Paasosen teokset ovat abstrahoituja, mutta niissä näkyy viitteitä taiteilijaa ympäröivään konkreettiseen todellisuuteen. Paasosen kädenjälkeä voisi luonnehtia "pehmeäksi ekspressionismiksi": lyyrisyys ja harmonisuus yhdistyvät selkeyteen ja voimakkaaseen tunneilmaisuun

Susanna Paasonen valmistui kuva-artesaaniksi Kaarisilta ry:n kuvallisen ilmaisun ammatillisesta erityisopetuksesta vuonna 2008.

Virtaavat värit (2009, akryyli, 80x65 cm)

Räjähtänyt (2012, akryyli ja liitu, 80x100 cm)


21.3. - 1.4.
RAILI MIKKONEN:
KIITOS KAIKESTA

Kuvanveistäjä Raili Mikkosen (s. 1927) pronssiveistoksissa näkyy suomalaisen elämänmenon kirjo ja erilaiset ihmisluonteet. Mikkonen on tehnyt pitkän uran aloittaen Essi Renvallin yksityisoppilaana ja Suomen Taideakatemian koulussa 1940-luvulla. Mikkonen on toiminut myös 35 vuotta luokanopettajana. Hänen teoksiaan on lukuisissa valtion ja yksityisten kokoelmissa.

Raili Mikkonen: Makaavat


22.2. - 18.3.
KAHDEN TALON GRAFIIKKAA

Näyttely esittelee erityistukea tarvitsevien hollantilaisten ja suomalaisten taiteilijoiden etsauksia ja linopiirroksia.

Näyttelyn hollantilaiset teokset ovat Kunstcentrum Kijkoorista, joka sijaitsee Eemnesissä, Hilversumin lähellä. Se on tarjonnut psyykkisesti kehitysvammaisille henkilöille kuvataiteiden ja käsityön opetusta 1970-luvulta lähtien. Kijkoor on osa kehitysvammaisten tukijärjestöä Sherpaa. Näyttelyn suomalaiset teokset tulevat Nastolassa sijaitsevasta Kaarisillan Taide- ja toimintakeskuksesta.

Yvonne van Kasteel: BuddhA (linopiirros)


1. - 19.2.
JUHA-MATTI LEIVO:
YSTÄVÄT

Juha-Matti Leivo (s. 1980) on aloittanut Kaarisillan taide- ja päivätoimintakeskuksessa vuonna 1996. Hän on opiskellut mm. kuvataidetta, musiikkia, käsityötä ja keramiikkaa. Leivo on alusta alkaen ollut erittäin kiinnostunut keraamisesta ilmaisusta.

Ihmiset ovat Leivolle erittäin tärkeitä. Hänen veistoksissaan esiintyvät mm. Kaarisillan henkilökunta, ystävät päivätoiminnassa ja muut ystävät, sukulaiset, tv-hahmoja.

Juha-Matti Leivo: Kirsi ja Juhis (lasitettu kivitavarasavi)


4.- 29.1.
MIEHIÄ JA MANDARIINEJA

Mikael Valjakan ja Sonja Salakan yhteisnäyttely

Näyttely esittelee kahden nuoren taiteentekijän, Mikael Valjakan (s. 1995) ja Sonja Salakan (s.1993), teoksia. He molemmat opiskelevat taidetta erityistä tukea tarvitseville suunnatussa opetuksessa: Valjakka Vaalijalan kuntoutuskeskuksen Taidepesulassa ja Salakka nastolalaisen Kaarisilta ry:n ammatillisen kuvataiteen perusopintojen koulutusohjelmassa.

Valjakka saa usein teoksiinsa vaikutteita ja aiheita valitsemistaan lehtikuvista, joita hän tutkii ja havainnoi tarkasti ja toteuttaa niistä oman näkemyksensä. Myös Miehiä ja mandariineja näyttelyssä Valjakan teoskokonaisuus rakentuu erilaisista lehtikuvien mieshahmoista.Tärkeä osa tekemisen prosessia on usein ollut teoksen nimeäminen. Salakalta on esillä maalauksia ja piirroksia vuosilta 2010-11. Maalausten aiheina ovat asetelmat ja erilainen esineistö. Piirroksissa Salakka puolestaan kuvaa ihmis- ja eläinhahmoja.Vaikka Salakan lähtökohtana ovat lähes aina havainnot ja tapahtumat, on lopullisten teosten yleisilme silti vahvasti intuitiivinen ja itse tekoprosessiin keskittyvä.

Mikael Valjakka: Johtajamies

Sonja Salakka: Ruoho