24.11.2015 – 3.1.2016
KAAMOS

Maalauksia ja keramiikkaa Kaarisillasta

Kaamos on suomalaisen mielen tila, joka kukkii valtoimenaan marraskuusta helmikuulle. Värien hiipuminen ja pelkistyminen harmaiksi, sinisiksi, ruskeiksi, on taiteilijan mieltä ruudin lailla sytyttävä näkymä, joka nostaa sielun syviä tuntoja pintavesiin. Kaarisillassa työskentelevät taiteilijat ovat herkästi heijastelleet tätä levon ja rauhan ilmentymää, tuoden tuntojaan maalausten ja keramiikan kautta alati hupenevaan päivänvaloon.

Voinee siis todeta, että sisäinen valo alkaa loistaa kirkkaammin ympäristön hämärtyessä. Näyttelyn maalauksista paistaa omaleimainen valonsa. Hämärän kukat hohtavat salaperäisinä, ketut valvovat kuuta kuin noiduttuina ja violetti saa maan sykkimään ja kasvattamaan peitokseen jäkäläputouksen.

Antero Laine: Ketut illan hämyssä (2015, akryyli kankaalle)


21.10. - 15.11.2015
MATIAS WARIS

"Matias Waris on ahkera ja motivoitunut taiteen tekijä. Hänellä on omanlainen tapansa hahmottaa maailmaa, mikä näkyy myös hänen taiteessaan. Warikselle taiteellisesta työskentelystä on muodostunut tärkeä itseilmaisun kanava, jossa itse työskentelyprosessi ja sen fyysisyys ovat myös merkittävässä osassa. Wariksen kuvamaailmassa vallitsee aina tietynlainen selkeys ja järjestys, mutta materiaalin tuntu ja työskentelyn intensiivisyys peilautuvat teoksiin ja luovat niihin kerroksellisuutta. " - Johanna Immeli, kuvataideohjaaja, Kaarisilta

Matias Waris on osallistunut Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksen toimintaan vuodesta 2012 alkaen.

Nainen Matissen mukaan III (2015, sekatekniikka)

Nainen Matissen mukaan IV (2015, sekatekniikka)


22.9. - 18.10.2015
VIIDAKON VILLI LUONTO

Kaarisillan taiteilijoiden näyttelyssä pääosan saa etelän eksoottinen luonto ja sen villit eläimet. Maalauksista, grafiikasta ja keramiikasta koostuva Viidakon villi luonto on värikäs ja humoristinenkin kokonaisuus.

Pinja Sydänmaa: Eläinhahmoja (2014, akryyli)

Tanja Närhi: Kukko (2015, akryyli)


9.9. - 20.9.2015
TIMPPA LINTUNEN:
VEHREÄ LAAKSO

Timppa Lintusen näyttely Vehreä laakso koostuu vuosien 2014 ja 2015 aikana syntyneistä maalauksista, pastellitöistä ja keramiikkateoksista. Lintunen jatkaa vahvasti luonnon innoittamalla teemalla. Aikaisemmasta tuotannosta tutut eläin- ja lintuaiheet ovat saaneet rinnalleen maisemallisia teoksia, joiden tunnelmat vaihtelevat harkitusta harmoniasta riemukkaaseen väri-ilotteluun.

Timppa Lintusen elämä muuttui kesäkuussa 2006 rajun aivoverenvuodon vuoksi. Se halvaannutti hänet osittain, heikensi koordinaatiota ja vaikutti puhekykyyn ja lähimuistiin. Vuonna 2009 aloitetun kuvataideterapian merkitys niin psyykkisessä kuin fyysisessäkin kuntoutuksessa on ollut suuri. Kuvataide on palauttanut Lintusen toimintakykyä, ja taiteen tekemisestä on tullut entistäkin tärkeämpää ja kunnianhimoisempaa. Lintunen sai Kaarisilta Biennale 2015 taiteilijapalkinnon.

Timppa Lintunen: Veera (2015, pastelli, 44x60 cm. Kuva Nelli Nio)

Timppa Lintunen: Katse taaksepäin (pastelli, 2015)


25.8. - 6.9.2015
PETTERI TIKKANEN
Helsingin Sarjakuvafestivaalit

Petteri Tikkanen (s. 1975) on iisalmelainen sarjakuvantekijä, joka teki suomalaista sarjakuvahistoriaa voittamalla kaksi kertaa peräkkäin Kemin sarjakuvakilpailun albumeilla Outo äitipuoli (1997) ja Kanerva (1998). Vuonna 2010 hän voitti Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon teoksellaEero. Teoksissa Tikkanen käsittelee lasten ja teini-ikäisten ajatusmaailmaa realistisella, kuitenkin lapsenomaisella lähestymistavalla, joka teemojensa kautta puhuttelee myös aikuista lukijaa. Tikkanen toimii sarjakuvanteon ohella myös opettajana ja kuvittajana. Tikkanen vastaa tämän vuoden Helsingin sarjakuvafestivaalien ilmeestä.

Klikkaa tästä kirjoittaaksesi tekstiä


5. - 23.8.2015
JUHA VALKAMA

Juha Valkama (s. 1983) on valmistunut kuva-artesaaniksi vuonna 2014. Hän työskentelee taiteilijana Kaarisillan Taide- ja toimintakeskuksessa Nastolassa.

Juha Valkama seuraa aikaansa ja maailman menoa mielenkiinnolla ja avoimin silmin. Teosten aiheet tarttuvat taiteilijan mieleen esimerkiksi uutisvirrasta tai lähiympäristöstä. Valkama on jatkuvassa dialogissa ympäristönsä kanssa, jota hän reflektoi ja kommentoi maalauksillaan. Harkitusti sommitelluissa maalauksissa on usein viitteitä matkustelusta ja kaukokaipuusta. Teokset vievät katsojan hiukan unenomaisiin tunnelmiin. Valkaman siveltimenjälki on ilmavaa ja värit meheviä ja raikkaita.

Japanilainen mummo (2015, akryyli)

Ulkomaiset hedelmät (2015, akryyli)


16.6. - 2.8.2015
KAARISILTA BIENNALE

Kaarisillassa Villähteellä 16.6. - 2.8.2015
Art Kaarisillassa Helsingissä 16.6. - 2.8.2015

Kaarisilta Biennale on näyttelytapahtuma, joka esittelee laajan kokonaisuuden eristyistaidetta. Erityistaide on erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taidetta. Taidetoiminta ulottuu harrastajataiteesta taideammattilaisuuteen. Mukana on taiteilijoita Suomen lisäksi useista eri maista: Japanista, Saksasta, Virosta, Hollannista, Ruotsista, Englannista ja Irlannista. Näyttelyn saama suosio on yllättänyt meidät.

Kaarisilta Biennale järjestetään nyt toista kertaa. Pääosa näyttelystä on esillä Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa, joka toimii Erstan kartanossa Nastolan Villähteellä. Talvella opetustilana toimiva Ateljee palvelee näyttelytilana kartanon päärakennuksen ja Engel Makasiinin lisäksi. Kartanon puisto on osa näyttelyä. Siellä voi kohdata niin herkkiä keramiikkaveistoksia kuin Miina Äkkijyrkän laiduntavat lehmätkin. Osa näyttelystä on nähtävissä Helsingin Sanomatalossa taidegalleria Art Kaarisillassa.

Timppa Lintunen: Vapaus (2014, akryyli)

Markku Tolvanen: Ihmisen kuvia (2015, muste)

Antero Laine: Kultainen noutaja (2015, keramiikka)

Klikkaa tästä kirjoittaaksesi tekstiä


6.5. - 14.6.2015
VIHREÄ TANSSILATTIA

Kaarisillan kuva-artesaaniopiskelijoiden näyttely

Vihreä tanssilattia esittelee kuvallisen ilmaisun perustutkintoa Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksessa suorittavien opiskelijoiden teoksia kuluneen vuoden ajalta. Näyttelyssä on mukana maalauksia, piirroksia ja koko ryhmän yhteistyönä syntyneitä mediataideteoksia.

Tekijät: Katja Hiltunen (s. 1993), Aleksi Ikola (s. 1996), Samuli Laurila (s. 1993), Henna-Karoliina Mattila (s.1992), Hanna Nieminen (s.1996), Minna Nilsson (s. 1992), Teemu Paarvio (s.1990), Aleksiina Salmi (s.1994) ja Ismo Valtonen (s.1994).


Valokuva / Ismo Valtonen (2015)

15.4. - 3.5.2015
Kettukin Vuoden taiteilija 2015 HARRI BLOMBERG: Missä piileksii kohtalon osumat?

Kettukin Vuoden 2015 taiteilija Harri Blomberg (s. 1980) on maalannut Kettukin kuvataidekurssilla vuodesta 2008 lähtien.

Taide on erittäin tärkeä osa Harrin elämää ja hän elää taiteensa parissa päivittäin. Rutiinit kuuluvat Harrin päivään; joka aamu maalaukset asetellaan pitkin huonetta sängylle, pöydälle ja seinän viereen. Iltaisin sama toistuu käänteisessä järjestyksessä, maalaukset kerätään pinoon odottamaan seuraavan päivän esillepanoa.

Harrin töiden nimet on kirjoitettu valmiiksi paperille ja sanojen asettelu sekä muoto ovat hänelle äärimmäisen tärkeitä. Teosten nimet ovat vuosien varrella tulleet entistä pidemmiksi ja ovat jo itsessään sanataideteoksia. Harri käsittelee teoksissaan esimerkiksi kohtaloa, kuolemaa ja sen jälkeistä elämää, kiusaamista ja itsensä puolustamista sekä ystävyyttä. Toistuvia aiheita teoksissa ovat lisäksi Risto Räppääjä ja Harrin suosikkijoukkue HPK.

Harri Blomberg: Missä piileksii kohtalon osumat? (2011, akryyli kovalevylle, 40x50 cm). Kuva Samuli Laurinolli

Harri Blomberg: Kohtalon käsi vetää kaikkia puoleensa ja koskettaa maata (2011, akryyli kovalevylle, 40x50 cm). Kuva Samuli Laurinolli


1.4. - 12.4.2015
NELJÄS ASKEL

Autismisäätiön kuvataideryhmien näyttely vol. 4

Neljäs Askel on nimensä mukaisesti neljäs Autismisäätiön kuvataideryhmien teoksia esittelevä näyttely. Näyttely nostaa esille erityistaiteilijoita ja heidän taidettaan, mutta myös korostaa autisminkirjon henkilöiden tarvetta ja oikeutta yhdenvertaiseen asemaan yhteiskunnassa. Yleisöllä on tilaisuus nähdä, ettei neurobiologinen erilaisuus ole välttämättä haitta vaan vahvuus. Erilainen tapa kokea ympäröivä maailma ja taiteilijoiden erilaiset tavat ilmentää sitä teoksissaan tarjoavat näyttelyvieraille mahdollisuuden tarkastella ympäristöä hetken uudesta näkökulmasta.

”Jaksaa lähteä kotoa, kun tietää, että pääsee taiteilemaan. Välillä kun on ihan maassa, mutta lähtee vaan, sitten ei ole enää niin maassa. Olen kyllä huomannut sen pari kertaa.”

”Mulle taide merkitsee onnistumista ja
luovuutta. Ja omalaatuisuutta, kun siitä tulee omanlainen, on oma tapa ilmaista
asioita.”

Jukka Holappa: Nimetön


5.3.-29.3.2015
KOHTAAMISIA

Keramiikka – ja taidekäsityönäyttely

Kaarisillan taiteilijat ovat tuoneet näyttelyyn keraamisia veistoksia ja huovutettuja tauluja. Näyttelyssä kohtaavat kaksi erilaista materiaalia, savi muuntuu kovaksi ja vahvaksi keramiikaksi, villasta puolestaan tulee pehmeää, aistillista huopaa tekijöidensä käsissä. Keraamiset hahmot kohtaavat toinen toisensa ja käyvät myös vuoropuhelua pehmeiden satumaisten huopataulujen kanssa.

Elämässämme kohtaamisia tapahtuu koko ajan. Toiset ovat merkityksellisiä, toiset saatamme ohittaa huomaamattamme. Kohtaamisia-näyttelyssä Kaarisillan taiteilijat haluavat välittää myös erilaisuuden kohtaamisen merkityksellisyyttä, jokainen kohtaaminen on arvokas.

Paul Gustafsson: Kettu (2015, huopa)

Paul Gustafssonin ja Antero Laineen saviveistoksia


5.2. - 1.3.2015
TUTTUJA TUKHOLMASTA

Fanny Asp, Therese Persson ja Kati Jaatinen

Erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden työskentelyä tukevat nastolalainen Kaarisilta ry ja tukholmalainen Inuti-säätiö ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä mm. näyttelyiden merkeissä. Tämä yhteisnäyttely juhlistaa lämmintä ystävyyttä ja tärkeää kansainvälistä yhteistyötä.

Fanny Asp aloitti Inutin taidestudiossa Tukholman keskustassa vuonna 2008, Therese Persson vuonna 2009. Asp tekee omia, herkkiä tulkintojaan mm. vanhojen hollantilaisten mestareiden teoksista, tekniikoinaan tussi ja muste. Keskittyneesti maalaavan Perssonin kankaille ilmestyy usein kauniita, herkkiä ornamenttikuvioita. Kati Jaatinen työskentelee taiteilijana Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksessa, valmistuttuaan sieltä kuva-artesaaniksi Kaarisillasta vuonna 2012. Hänen maalauksensa rakentuvat tekniikoita yhdistellen. Teosten aiheet ovat toden ja unen väliltä, kuva tarkentuu paikoittain ja lipuu taas kauemmas.

Fanny Asp ja Therese Persson: Pattern II (muste kankaalle, 220x246 cm)

Kati Jaatinen: Mummun puutarha (akryyli, 2014)


8.1.-1.2.2015
YHDESSÄ

Anna-Maija Laukkasen ja Sonja Salakan maalauksia

Anna-Maija Laukkanen ja Sonja Salakka työskentelevät Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa. Näyttelyn nimi ”Yhdessä” viittaa yhdessä toimimiseen: Laukkanen ja Salakka työskentelevät samassa taidestudiossa.

Laukkanen (s.1964) heittäytyy tekemiseen mukaan koko olemuksellaan. Maalausten lähtökohtana Laukkasella on konkreettisia aihelmia, mutta tekemisen myötä teokset abstrahoituvat ja elävät maalausprosessin ja väririnnastusten viedessä mukanaan. Salakka (s.1993) on tekijänä omintakeinen ja hänen maalausjälkensä on värikylläistä ja ilmaisuvoimaista. Salakan lähtökohtana ovat lähes aina omat mielenkiinnon kohteet ja sisäinen maailma - lopullisten teosten yleisilme on silti vahvasti intuitiivinen ja itse tekoprosessiin keskittyvä. Uusimmissa teoksissaan Salakka on pohtinut japanilaista kulttuuria.

Sonja Salakka: Iloiset japanilaiset (akryyli, 2014)

Sonja Salakka: Kilpikonnapuu ja mustasukkaiset hevoset (akryyli, 2014)