JOULU ON TAAS!
Kaarisillan joulunäyttely ja myyjäiset
9.12.2021 - 9.1.2022
Harvinaisen hyvää elämää
24.11.-5.12.2021
”Miltä näyttää ihminen, jolla on harvinainen sairaus? Millaista on elämä harvinaissairauden kanssa? Harvinaisen hyvää elämää -valokuvanäyttelyssä pääset tutustumaan harvinaissairaan arkeen kuvina ja tarinoina.
Harvinainen sairaus vaikuttaa sairastuneen arkeen ja läheisten elämään monin eri tavoin. Elämä voi kuitenkin olla hyvää sairaudesta huolimatta. Hyvään elämään kuuluu paljon erilaisia asioita, jotka ovat jokaiselle omanlaisia. Marraskuun alusta Suomea kiertävä Harvinaisen hyvää elämää -valokuvanäyttely esittelee harvinaissairaan arkea kuvina ja tarinoina. Kuvissa esittäytyy eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa eläviä harvinaissairaita, jotka kertovat avoimesti millaista on harvinainen arki haasteineen ja ilonpilkahduksineen. Kuvien oheen liitetyt tarinat muistuttavat, että ihminen on paljon enemmän kuin pelkkä diagnoosi.
Näyttelyn valokuvat on ottanut Lahden Muotoiluinstituutin kasvatti Valtteri Nevalainen, joka on erikoistunut valokuvaamisessa muotokuviin. Valokuvanäyttelyn tuottaa Harvinaiset-verkosto, joka on valtakunnallinen harvinaistyötä tekevien sosiaali- ja terveysalan kattojärjestöjen yhteistyöverkosto. Näyttelyn tavoitteena on lisätä tietoisuutta harvinaissairauksista ja niiden vaikutuksista arkeen. Harvinaissairaus koskettaa Suomessa yli 300 000 ihmistä ja heidän läheisiään.
Lisätietoa osoitteessa https://harvinaiset.fi/valokuvanayttely/.”
Näyttely on avoinna ti-pe klo 11-18 ja la-su klo 12-16.
Lämpimästi tervetuloa!
MARRASKUU
3.11.-21.11.2021
Max Richter: November: https://youtu.be/2Bb0k9HgQxc
"Linnut lähtee köyhiin maihin, sanoo meille näkemiin”, kirjoitti runoilija viisikymmentä vuotta sitten. Muuttomaiden vaurausasteet ovat ehkä nykyään jo erilaiset, mutta lintujen, jos edes osa niistä kaukaisiin maihin onnistuu pääsemään, elinolot ovat noissa maissa edelleen monin tavoin vaikeat.
Liki puoli miljardia lintua lähtee Suomesta talvenviettoon toisaalle mutta onnekkaimpien selvittyä karuissa luonnonolosuhteissa Viroa pidemmälle, vastassa on pikkulintujen massapyydystys mm. Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Maltalla.
Myös maahamme jää talveksi osa linnuista, kasvihuoneisiin, sikaloihin, navettoihin, jätevedenpuhdistamoille, kaatopaikoille ja jopa tehtaisiin.
Nyt esillä olevassa Kaarisillan kolmannen vuosikurssin media-alan ja kuvallisen ilmaisun opiskelijoiden näyttelyssä linnuilla on pieni rooli ja sivujuonne. Ryhmän lintu- ja muissa eläinaiheisissa teoksissa lähestymistapana on ollut enemmän vaikutelmallisuus kuin tarkka luonnontieteellinen kuvaus ja työskentelyn yhtenä painopisteenä on ollut myös materiaalin käyttö. Kolmiulotteisten teosten lisäksi näyttelyssä on esillä maalauksia ja piirustuksia eri aihealueista.
Kaarisillan media- ja kuvataideopiskelijoiden kolmannella vuosikurssilla on kymmenen opiskelijaa, jotka kaikki osallistuvat Marraskuu–näyttelyyn. He ovat Mikael Alanko, Venla Hämäläinen, Eemil Karhula, Aino Kataja, Joonas Mäkinen, Smaragdinkulma, Rosalina Rosa, Taru Saarinen, Eila Sikanen ja Maija Wiman.
Lähteet:
Lasse Kylänpää Linnuntie , Maahenki 2015; Pentti Saarikoski, Onnen aika, Otava 1971
ELÄVÄISTÄ
6.10. - 31.10.2021
Ilmaisun välittömyys ja rakkaus väreihin yhdistää Eläväistä-näyttelyn taiteilijoita Sari Koivusta, Anni Lindbergiä ja Jani Virtasta.
Sari Koivusen akryylimaalausten hahmot viettävät vapaa-aikaa huvipuistossa tai vaikkapa tanssiparketilla.
Anni Lindbergillä on esillä mosaiikkimaisia, rytmikkäitä akryylimaalauksia sekä keramiikkaa.
Jani Virtanen on keskittynyt pelkistettyihin henkilökuviin, joissa väri näyttelee tärkeää osaa. Näyttelyssä Janilta on esillä maalauksia ja keramiikkaveistoksia.
MUN PAITA, MUN REPPU
8.9. - 3.10.2021
Tänä erikoisena aikana moni meistä on pohtinut itseään ja suhdettaan toisiin ihmisiin: ketkä ovat minulle tärkeitä ja rakkaita, keitä kaipaan lähelleni, miten suhtaudun yksinäisyyteen ja yksin olemiseen. Huomasimme, että ollessamme yksin tai pienissä ryhmissä, oma persoona ja luovuus sai yllättäen vahvistusta ja kiteytyi. Näistä lähtökohdista muotoutui Mun paita, mun reppu –näyttely.
Mun paita osuus syntyi ajatuksesta antaa taiteilijoillemme raamit, mutta ei aivan tavanomaiset, vaan pohjana toimiikin nyt klassinen valkoinen kauluspaita. Taiteiltava alue on rajattu, mutta luovuudelle, ideoille ja itsestään kertomiselle annettiin kaikki vapaus.
Millainen voima vaatteilla on? Haluatko peittää vai tuoda itseäsi niillä esiin. Mitä tarinaa vaatteillasi kerrot? Onko tarina sinun vai jonkun sinulle tärkeän asian tai henkilön tarina? Jätätkö jotain kertomatta?
Teoksissa näkyy vahvasti taiteilijoiden omat tyylit, mutta mukana on myös mahtavaa pelotonta kokeiluun hyppäämistä. Jokaisesta paidasta on otettu myös kuva tekijänsä päällä. Kuviin on saatu vangittua tekijän persoonaa ja valmiiksi saadun teoksen tuomaa riemua. Kuvat kertovat myös vahvimmin paitateosten ja tekijöidensä yhteistä tarinaa. Kun sanat on sanottu, katso Mun paitaa ja mua!
Mun reppu
”On reppu reissumiehelle kai kaikkein paras tuttu
Mutt´ mitä reppu sisältää se onkin eri juttu ”
Reppu on parhaimmillaan käytännöllinen ja toimiva. Repussa kulkee mukana kaikki tärkeä ja tarpeellinen. Välillä repussa tulee kuljetettua turhaa painolastia ja silloin sitä on syytä keventää. Reppu on enemmän kuin käytännöllinen: se ilmentää kantajansa persoonallisuutta, kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia.
”Se reppu saattaa sisällänsä pitää muiston armaan
Se kevyeksi repun saa ja valoisaksi harmaan”
Mun reppu on rakkaudella tehty. Se on lahja hänelle tai itselle tarkoitettu. Niin tai näin, se on mun näköinen. Mun reppu saa olla aivan kuin minä itse: juuri sellainen kuin olen.
Mun paita, mun reppu taiteilijat:
Annakaisa Ahonen, Paul Gustafsson, Hanna Hietamaa, Mikko Kirves, Miika Kurki, Sanna Keto, Anni Lindberg, Ville von Martens, Aleksi Pietikäinen, Sonja Salakka, Tiina Silvesalo, Pinja Sydänmaa, Alex Tammi, Saana Tuomala, Jani Virtanen, Matias Waris
Valokuvat: Sarianna Malmi
POP
4.8. - 5.9.2021
Neljän taiteilijan näyttelyn aiheet kumpuavat populaarikulttuurin ja viihteen maailmasta. Maalauksista, piirroksista ja keramiikasta koostuvan näyttelyn taiteilijat työskentelevät Kaarisillan taidestudiossa.
Miika Kurki kuvaa teoksissaan ihmisiä, supersankareita, dinosauruksia ja eläimiä. Hänen värinsä ovat vahvoja ja ääriviivat rajattu selkeällä mustalla.
Joona Mannisen teokset kuvaavat lähinnä populaarikulttuurin ilmiöitä, mutta piirrosten ja maalausten joukkoon mahtuu myös henkilökuvia ja musiikkikappaleisiin liittyviä teoksia.
Monipuolisesti maalauksia, keramiikkaa ja taidekäsitöitä tekevä Hanna Nieminen kuvaa teoksissaan herkkiä tunteitaan ja fantasiateemoja.
Pääasiassa maalausten ja keramiikan parissa työskentelevän Aleksi Pietikäisen aiheet nousevat usein hänen lähiympäristöstään. Kotieläimet ja arkiset tavarat avaavat katsojalle tekijän maailmaa lämmöllä ja huumorillakin.
KAARISILTA BIENNALE 2021
GOES GREEN
2.7. - 1.8.2021
Kaarisilta Biennale on kaikille taiteilijoille avoin jurytetty kuvataidetapahtuma. Kaarisilta Biennale on toteutettu vuodesta 2013 lähtien joka toinen vuosi. Tapahtuma haluaa esitellä valtavirran ulkopuolelta nousevaa kiinnostavaa ja omaperäistä taidetta, sekä helpottaa erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden ammatillista toimintaa.
Kaarisilta Biennale -kuvataidetapahtuma on tänä kesänä teemaltaan ympäristöpainotteinen: näyttely pohtii ihmisen suhdetta luontoon ja ympäristöön. Näyttelyn teokset käsittelevät teemaa lukuisin eri tavoin ja tekniikoin. Näyttely on kansainvälinen: teoksia on Suomen lisäksi mm. Ruotsista, Virosta, Tanskasta, Belgiasta, Englannista, Montenegrosta, Bosnia-Hertsegovinasta, Japanista.
Näyttelyyn haki 212 taiteilijaa tai työryhmää, joista näyttelyyn valittiin 109 taiteilijaa. Tämän vuoden näyttelyn on kuratoinut valokuvataiteilija Ilkka Halso. "Oli kiinnostavaa ja etuoikeutettua tutustua Biennaleen tarjottuihin teoksiin. Kuratointi ei ollut helppoa ja hyviäkin teoksia jouduttiin jättämään pois suuren hakijamäärän sekä rajallisen näyttelytilan vuoksi. Teoksista välittyi positiivinen energia ja intensiteetti. Tämä on hieno näyttely!" Ilkka Halso toteaa. Kaarisilta Biennale 2021 on yllätyksellinen, monipuolinen ja runsas näyttelykokonaisuus.
Kaarisilta Biennale järjestetään Erstan Kartanossa Villähteellä sekä Galleria Art Kaarisillassa Helsingissä. Lahdessa Erstan kartanolla näyttelyalue levittäytyy myös kartanon puistoon sekä metsään, jonne on rakennettu esteetön kulkureitti. Kaarisilta Biennaleen voit tulla viettämään aikaa ja nauttimaan luonnosta ja taiteesta. Biennale-kahvila palvelee kävijöitä näyttelyn ajan. Galleria Art Kaarisilta on helposti tavoitettavissa aivan Helsingin ydinkeskustassa.
Tervetuloa nauttimaan kesästä, luonnosta ja taiteesta!
Tämän kesän näyttely on esillä 2.7. - 1.8.2021. Näyttely avautuu perjantaina 2.7.2021 klo 12. Näyttelyn avauslähetys on katsottavissa pe 2.7. klo 12 lähtien Kaarisillan Youtube-kanavalla.
Näyttelypaikat ja aukioloajat:
KAARISILTA
Erstan kartano
Villähteentie 458, 15540 Villähde, Lahti
Avoinna joka päivä 12-18
Pääsymaksu 8€/4€
Galleria Art Kaarisilta
Sanomatalo, Elielinaukio 2, 00100 Helsinki
Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-16
Ilmainen sisäänpääsy
https://www.facebook.com/artkaarisiltaKaarisiltaan pääsee Lahden ja Nastolan suunnasta linja-autolla (www.lsl.fi), joka pysähtyy Makasiinin pysäkillä. Villähteen junaseisake on noin 200 metrin päässä Kaarisillasta.
Galleria Art Kaarisilta sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Sanomatalossa, rautatieaseman ja Kiasman taidemuseon välissä.
Voit seurata meitä sosiaalisessa mediassa:
Facebook:@kaarisiltabiennale
Instagram:@kaarisiltabiennale_official
Lisätietoa Kaarisillan nettisivuilta: https://www.kaarisilta.fi/kaarisilta-biennale/kaarisilta-biennale-2021/
Maria Vesterinen
POLY
9.-27.6.2021
”Seksilelut ovat erilaisia välineitä ja laitteita, jotka on suunniteltu iloksi itsetyydytykseen ja yhdyntään sekä seksileikkeihin. Seksivälineitä ovat esimerkiksi dildo, vibraattori ja tekoemätin.”
Kirjoittajat:Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/seksuaalisuuden-sanakirja/
Osa näyttelyssä olevista teoksista on ollut esillä aiemmassa näyttelyssäni (”Don't you know it” 2016, Brick lane Gallery, London). Palasin tähän aiheeseen uudelleen, sillä minusta on ollut ihanaa nähdä kuinka suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen on parantunut. Tasa-arvo ja toisten huomioiminen on lisääntynyt, ja vaikka matkaa on vielä, on hienoa että kannustamme toisiamme nauttimaan elämästä.
Ilo. Ilo on se, johon halusin tarttua.
Varsinkin tänä aikana tarvitsemme iloa ja hauskanpitoa karanteeniin ja kotoiluuumme. Aikuisten lelujen on tarkoitus tuoda sitä elämäämme ja niistä voi nauttia yksin tai yhdessä. Kirkkaat värit, hauskat muodot ja hassunkuriset nimet ovat esillä mys teoksissani. Toivon, että teokseni tuovat hymyn katsojan huulille ja saavat aikaan pienen naurahduksen.
Aiemmassa näyttelyssäni korostin neliömäisen muodon taakse kätkemää, lähes abstraktista muotoa. Ajatus tämän taustalla oli, ettemme läheskään aina suostu näkemään seksuaalisia seikkoja, jotka ovat silmiemme edessä. Tämä on yhä ajankohtaista. Halusin kuitenkin jo silloin tuoda esille häpeilyn kulttuurin turhuutta. Lelujen värit ja muodot ovat pirteitä ja hauskoja. Niistä tulee iloita, eikä hävetä. Oma seksuaalielämä on osa itseä ja koko elämän mittainen seikkailu, joka saattaa muuttua vuosien varrella.
Seksi on fluidia, ja siitä tulee saada nauttia itselleen sopivalla tavalla. Sitä näyttelyn nimi, Poly, juhlistaakin: tapoja on monia.
-Maria Vesterinen
Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 9.6. klo 16-20.
Lämpimästi tervetuloa!
PUUSTA
Kaarisillan taiteilijat ja Tapani Kokko
5.5.-30.5.2021
Näyttely esittelee Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa toteutettua puunveistotyöpajaa veistoksin ja valokuvin. Kuvanveistäjä Tapani Kokko toteutti yhdessä Kaarisillan kanssa puun veistämiseen keskittyvän veistostyöpajan syksyn 2020 aikana. Työpajan aiheena oli ihmisen kuvaaminen sekä tutustuminen puun työstämiseen ja erilaisten työkalujen hallintaan.
Tapani Kokko luonnehtii omaa kuvanveistoaan tämän päivän primitiiviseksi puunveistämiseksi, jossa korostuu värikkyys ja runsas koristelu. Nämä elementit olivat lähtökohtana myös hänen vetämälleen Kaarisillan veistostyöpajalle, jossa Kokko halusi tuoda esiin puun työstämisen menetelmiä sekä koristeellisuuden mahdollisuuksia. Kurssi toteutettiin kahdessa osassa: ensin veistettiin ulkona ja myöhemmin syksyllä veistokset työstettiin loppuun maalaten ja koristellen. Kurssi oli hyvin hauska ja innostava.
Kaarisillan taiteilijat: Paul Gustafsson, Venla Hämäläinen, Aino Kataja, Joonas Mäkinen, Aleksi Pietikäinen, Rosalina Rosa, Taru Saarinen, Pinja Sydänmaa, Mikael Valjakka, Matias Waris
Kiitokset Päijät-Hämeen Kulttuurirahastolle veistostyöpajan mahdollistamisesta
PAUL GUSTAFSSON ja
MATIAS WARIS:
Eläinaiheita
10.3.-2.5.2021
Paul Gustafssonin ja Matias Wariksen uusimpia teoksia yhdistää teema: eläinkunta, luonnon ja eri lajien tutkiminen ja ihmettely. Matias Waris kuvaa teoksissaan uhanalaiseksi luokiteltuja eläimiä. Paul Gustafsson pohtii teostensa teemaa näin: "Eläimet on hienoja. Luontoa on kiva seurata, se tekee minut iloiseksi. Luontoa ja eläimiä tulee suojella."
Matias Wariksen teokset ovat sekatekniikkatöitä, joissa kuva rakentuu maali- ja liitukerroksista, niitä lisäämällä ja pois raaputtamalla. Paul Gustafsson tuo näyttelyyn akryylimaalauksia. Molemmat taiteilijat työskentelevät Kaarisillan Taidestudiossa Lahdessa.
TAITEEN TIELLÄ
10.2.-7.3.2021
Näyttely esittelee Kaarisillasta keväällä 2020 valmistuneiden kuvataiteilijoiden teoksia. Esillä on myös Kaarisillan musiikinopiskelijoiden musiikkivideoita, opiskelijoiden ja opettajien haastatteluja sekä osia Lucia-konsertin taltioinnista.
Kuva-artesaanien teoksissa on kyse henkilökohtaisen maailman muuttumisesta valmistumisen myötä. Maailman muuttuminen tarkoittaa sitä, että asiat muuttuvat joko hyvään tai huonoon suuntaan riippumatta siitä teemmekö asialle mitään.
Näyttelyyn osallistuu kymmenen kuvataiteilijaa. Katja Heikkilä tekee lyijykynätöitä, sekä maalaa akryyliväreillä. Hän käyttää töissään voimakkaita värejä. Heikkilää kiinnostaa luonto, meri ja maisemat. Julia Ivanoff kuvaa kauniita asioita. Katri Kaasalainen pitää maalaamisesta ja väreistä. Hänen lempivärinsä on sininen. Salla Karppanen piirtää mieluiten eläimiä ja maisemia puuväreillä. Anne Korhonen tekee muotokuvia, koiria, sekä satuhahmoja. Hän käyttää töissään akryylivärejä, kuivapastelliliituja, vahaliituja ja lyijykynää. Korhonen tavoittelee töissään aina kolmiulotteisuutta. Miika Kurki tykkää tehdä mediataidetta ja musiikkia, sekä piirtää dinosauruksia. Joona Manninen enimmäkseen maalaa ja piirtää. Viljo Pertola maalaa akryyli- ja vesiväreillä, sekä rakentaa tarpeellisista materiaaleista fantasia-aiheisia teoksia. Jyry Sirén maalaa maisemia, kaupunkikuvia ja lapsuuskuvia akryyliväreillä ja joskus vesiväreillä. Ville von Martens tykkää tehdä eläimiä erityisesti savesta ja paperiliisterimenetelmällä. Mukana on opiskeluaikana valmistuneita piirustuksia, maalauksia, veistoksia ja mediataidetta. Maailma muuttuu joka päivä uudenlaiseksi.
Ammatillinen koulutus Kaarisillassa
Hakuaika koulutuksiin on nyt keväällä 23.2. – 23.3.2021
Kevään haussa voit hakea Kaarisiltaan opiskelemaan muusikoksi, kuvallisen ilmaisun toteuttajaksi tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutukseen.
Ammatillinen koulutus on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on jokin erityisen tuen tarve kuten vamma, sairaus tai kehityksen viivästyminen. Koulutus kestää 3 vuotta (180 osaamispistettä, osp). Opiskelijalta edellytetään omaa mielenkiintoa ja lahjakkuutta alalle. Opetus tapahtuu pienryhmässä kunkin opiskelijan oma taitotaso huomioon ottaen ja sitä kehittäen. Musiikin osaamisalan koulutuksessa tutkinnon ammatillisten osien keskeisiä sisältöjä ovat musiikkialan työtehtävien suunnittelu, musiikkiohjelmiston valmistaminen sekä muusikkona toimiminen. Kuva- ja mediataiteen osaamisalalla tutkinnon ammatillisten osien keskeisiä sisältöjä ovat kuvan toteuttaminen, havainnointi ja ilmaisu, kuvataiteen menetelmillä työskenteleminen sekä kuva- ja mediataiteen ammattikäytännöt.
Lisätietoja koulutuksesta: www.kaarisilta.fi